Preţul apartamentelor mureşene, în scădere constantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai scumpe apartamente din oraş se găsesc în zona centrală, cu preţuri de aproximativ 980 de euro pe metru pătrat. Compania Darian DRS SA, unul din cei mai importanţi jucători de pe piaţa de evaluări din România, a realizat Analiza Pieţei Imobiliare din Târgu-Mureş.

Compania Darian DRS SA a realizat Analiza Pieţei Imobiliare din Târgu-Mureş, o evaluare amănunţintă referitoare la semestrul 2 pe 2009 şi primul semestru, recent încheiat, pe 2010. În urma evaluării a reieşit că în acest an, preţurile din piaţa rezidenţială mureşeană au continuat să scadă ori să stagneze, criza lovind adânc atât comercianţii imobiliari, cât şi clienţii. În Târgu-Mureş, preţurile apartamentelor vechi au cunoscut o scădere de aproximativ 2% în semestrul curent faţă de semestrul II pe 2009, de la o medie de 800 de euro pe metru pătrat la 790 de euro pe metru pătrat suprafaţă utilă.

Cele mai mari preţuri s-au înregistrat cum era şi de aşteptat în zona centrală, unde preţul mediu este de aproximativ 980 de euro pe metru pătratsuprafaţă utilă, în scădere cu aproximativ 2% faţă de semestrul trecut. Cele mai mici preţuri înregistrate la nivelul oraşului se găsesc în zona periferică, fiind in medie de 590 de euro pe metru pătrat suprafaţă utilă, în scădere cu 3.5% faţă de semestrul II al anului precedent. Cel mai mult au scăzut preţurile garsonierelor, în timp ce preţul apartamentelor cu 2 camere au înregistrat o creştere aproape insesizabilă de doar 0.6%.

Se poate vorbi de un preţ mediu între 30 şi 35.000 de euro pentru un apartament cu doua camere în Târgu-Mureş. Puterea de cumpărare a românului este în scădere, astfel că şi preţul imobilelor va scădea, cu siguranţă”, ne-a declarat Ion Scutaru, expert imobiliar în cadrul Darian DRS SA . Un aspect important al pieţei imobiliare mureşene îl constituie faptul că nu s-au realizat proiecte de apartamente noi în oraşul nostru, în acest an.

Preţurile vor scădea


Tendinţa descendentă acută îşi are rădăcinile în deficitul de lichidităţi pentru proiectele imobiliare rezidenţiale, dublate şi de înăsprirea condiţiilor de finanţare, a creşterii dobânzilor cât şi a scăderii puterii de cumpărare a populaţiei generată de cursul de schimb ridicat al valutei.

În perioada următoare se prevede menţinerea aceastei tendinţe de scădere a preţurilor datorită lipsei de finanţare proprie şi a creditelor scumpe. „Cu siguranţă preţurile vor scădea, cele mai mici preţuri urmând a se înregistra în iarnă”, a completat Ion Scutaru. Unii dintre dezvoltatorii imobiliari locali şi-au amânat finalizarea lucrărilor şi vânzarea imobilelor aşteptând revigorarea economiei şi relansarea creditării.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite