Preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine, judecat pentru fals în documente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Liviu Mureşan, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine de pe Valea Mureşului Superior, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că a obţinut 36.000 de euro din bugetul comunităţii europene folosindu-se de documente false.

Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iunie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă. Printre acestea se numără cazul insrumentat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Liviu Mureşan, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine de pe Valea Mureşului Superior, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată; instigare la patru infracţiuni de fals intelectual; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată; fals în declaraţii, în formă continuată.

A falsificat documente pentru a obţine subvenţii

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada 2007-2008, inculpatul Mureşan Sorin Liviu, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine de pe Valea Mureşului Superior, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Judeţean Mureş, două cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă. În susţinerea cererilor sale, inculpatul a depus mai multe documente falsificate de către sine sau de alte persoane (adeverinţe emise de primăria Deda, judeţul Mureş, contract de închiriere a terenurilor cu păşuni, tabele cu membrii asociaţiei) în care era consemnat în mod eronat că asociaţia exploatează terenurile cu păşuni indicate în cereri şi că deţine efective de animale. De asemenea, inculpatul a mai depus şi trei declaraţii autentificate de către un notar public în care a afirmat în mod nereal că are acordul crescătorilor de animale pentru a încasa banii pe subvenţii în numele asociaţiei pe care o conducea.

Pagubă de 36.000 de euro

În această modalitate, asociaţia condusă de inculpat a încasat pe nedrept suma totală de 110.534,47 lei (echivalentul a aproximativ 36.243 euro), sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Reghin.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite