Premiu pentru strategia Digital Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Oraşul Ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală”, parte a strategiei Digital Mureş iniţiată de Primăria Târgu Mureş, a obţinut premiul eHealth 2011.

Acesta este acordat anual de specialişti în domeniul medicinei pentru cele mai moderne soluţii de îmbunătăţire a sistemului de sănătate în vederea dezvoltării durabile a societăţii civile. Proiectul Digital Mureş, făcut public în anul 2009 în cadrul Global Forum, prevede transformarea oraşului nostru într-unul complet digitalizat, în baza a două componente: prima se referă la o infrastructură modernă de servicii public-private, iar a doua la construcţia şi dezvoltarea unui parc tehnologic specializat pe cercetare şi informatică medicală. Acesta din urmă, purtând denumirea de Oraş Ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală, urmează să găzduiască companii multinaţionale din domeniul tehnologiei şi sănătăţii ce doresc să desfăşoare activităţi de cercetare în domeniul medical.

Se preconizează crearea a mii de joburi noi

IBM este prima companie implicată în proiect, americanii urmând să investească într-un Centrul de Excelență în Cercetare. În prezent, compania evaluează mediul universitar din Transilvania şi pregăteşte investiţiilor necesare pentru crearea centrului.

În acest sens, cercetători IBM din SUA, Elveţia şi Israel au idetificat proiectele ce urmează să constituie obiectul de lucru al Centrului de Excelenţă în Cercetare „Transilvania”. Alături de reprezentanţi ai tuturor universităţilor autorizate din Târgu-Mureş, Braşov, Cluj Napoca şi Alba Iulia (oraşe în care IBM se va extinde după inaugurarea centrului de cercetare mureşean), specialiştii au analizat posibilităţile de colaborare pe domenii cum ar fi sănătatea, farmacia, nanotehnologia, ştiintele vieţii şi chiar implementarea sistemelor “smarter cities” în majoritatea oraşelor din Ardeal. În momentul de faţă continuă discuţiile cu cercetătorii IBM din întreaga lume, urmând ca până la sfîrşitul lunii să fie trase concluziile împreună cu municipalitatea. După concretizarea tratativelor cu IBM Research vor fi anunţate noi parteneriate de amploare care să dea viaţă strategiei Digital Mureş”, spune Virgil Stan, Preşedinte al Bloomers, consultantul strategic al Primăriei. Conform estimărilor, Digital Mureş va genera în următorii ani mii de locuri de muncă prin atragerea de investitori importanţi, atât din zona IT&C cât şi din zona de cercetare medicală şi farmaceutică.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite