Târgu-Mureş: Prefectul Paşcan vrea “magazinele de vise” desfiinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Prefectul Paşcan vrea “magazinele de vise” desfiinţate
Târgu-Mureş: Prefectul Paşcan vrea “magazinele de vise” desfiinţate

O comisie specială desemnată de Prefectură va evalua activitatea magazinelor ce vând produse etnobotanice. După ce un părinte a semnalat că “drogurile legale” ajung să fie consumate de minori, autorităţile mureşene au realizat pericolul.

O comisie mixtă formată la nivelul Instituţiei Prefectului judeţul Mureş va analiza în detaliu activitatea magazinelor ce comercializează produse etnobotanice şi va înainta un raport Ministerului Sănătăţii.

Decizia a fost luată ieri în şedinţa Colegiului Prefectural, după ce un părinte de profesie farmacist a ajuns, în urma unei sesizări adresate Protecţiei Consumatorilor, să semnaleze la şedinţa autorităţilor problema consumului de către minori a acestor “droguri legale”.

“Stupefacţia” indolenţei


“Am aflat cu stupefacţie că există acum cinci astfel de magazine. Vom face o comisie cu reprezentanţi ai Poliţiei, Autorităţii de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar, să facem o informare pentru Ministerul Sănătăţii”, a spus prefectul Marius Paşcan. Analiza vine la mai bine de o jumătate de an de la apariţia acestor magazine în Târgu Mureş. Situaţia a fost analizată în şedinţa autorităţilor ieri după ce farmacista Doina Bumb s-a adresat Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor.


“Am venit să trag un semnal de alarmă. Aceste produse au ajuns să fie consumate şi de copii cu vârste şi între 5-10 ani. Am studiat ca farmacist aceste ierburi, efectele secundare sunt dramatice, distrug creierul, pot provoca paralizie şi chiar moarte. Unele substanţe deshitratează total corpul şi îngroaşă sângele. Nu înţeleg cum e posibil ca să fie în aceste magazine vândute liber substanţe care în farmacii se eliberează doar pe bază de reţete”, a spus Doina Bumb, care a recunoscut că “dependenţa” băiatului ei de 13 ani a determinat-o să facă un demers public.


“Din punctul nostru de vedere magazinele sunt la limita legii, etichetele sunt în regulă, dar acolo scrie foarte clar că produsele nu sunt pentru consum uman. E bine că facem şi această comisie, poate se alătură şi vreun parlamentar”, a declarat Alexandru Presecan, director coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş.

“Există deja o iniţiativă legislativă pentru ca aceste substanţe să fie trecute pe lista celor ilegale, în anexă la Legea 143. Sunt în total 16 substanţe, dar doar 12 vor putea fi trecute pentru că 4 dintre ele nu sunt interzise nici în UE şi trebuie să respectăm aquis-ul comunitar”, a precizat Aleodor Roman, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureş.


În fapt există două proiecte pentru modificarea Legii 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a legii Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante psihotrope. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş a prezentat tot ieri raportul de evaluare pe primele şase luni ale anului, conform căruia prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor a fost o prioritate, însă documentul nu amintea nimic despre aceste magazine.

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog din cadrul IPJ au recoltat mostre din produsele vândute de magazinele amintite, aceste au fost trimise la un laborator de analize la Cluj Napoca, însă rezultatele întârzie.


Cum verificaţi copilul

Începând din 1 iulie farmaciile Sensiblu distribuie o gamă de teste de depistare a consumului de droguri în salivă sau urină, rezultatele trebuie confirmate şi de un laborator. Părinţii îngrijoraţi se pot adresa CPECA Mureş, unde vor colabora cu un medic. Unitatea funcţionează la adresa strada Aleea Carpaţi nr. 17, părinţii pot obţine informaţii sau sprijin la numărul de telefon 0265 210230.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite