Portret: Vári Zsuzsanna este îngerul copiilor fără ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vári Zsuzsanna este voluntar în cadrul Organizaţiei „Salvaţi Copiii”
Vári Zsuzsanna este voluntar în cadrul Organizaţiei „Salvaţi Copiii”

Vári Zsuzsanna este voluntar în cadrul Organizaţiei „Salvaţi Copiii" şi spune că în zilele noastre zâmbetul unui copil însemană cel mai mult.

Vári Zsuzsanna este pasionată de munca de voluntariat pe care o prestează la „Salvaţi Copiii". Pentru tânăra mureşeancă a încerca să găsească soluţii la problemele societăţii, respectiv a ajuta copiii să aibă o viaţă mai bună, înseamnă totul. „Am început voluntariatul după ce am susţinut examenul de licenţă şi am vrut să pun în practică cele învăţate în băncile facultăţii. Având mai mult timp liber la dispoziţie am vrut să dau înapoi o parte din ceea ce am primit. În cadrul organizaţiei „Salvaţi Copiii" am fost primită cu foarte multă căldură. Am simţit că mi-am găsit locul, am ajuns acasă. Am simţit multă susţinere şi sprijin, atât din partea voluntarilor mai vechi, cât şi din partea coordonatorilor. Ideeile mele au fost bine primite. De asemenea, am fost atrasă şi de puternicul spirit de  echipă, ceea ce este foarte important atunci când ai multe proiecte de realizat. Cu voluntarii ne-am împrietenit de la început, suntem o echipă tânără, ne întâlnim nu numai la activităţi organizate de această organizaţie, ci şi în timpul liber", spune Zsuzsanna.

Implicare admirabilă

Vári Zsuzsanna a participat la o serie de cursuri de formare, având drept scop stimularea participării tinerilor în acţiuni de voluntariat, respectiv impulsionarea spiritului civic la tineri prin promovarea exemplelor de participare oferite de tinerii voluntari. „Pot să spun că tabăra de la Bran mi-a oferit multe de învăţat, am avut cursuri, care ne-au ajutat în dezvoltarea abilităţilor de susţinere a unei prezentări, comunicarea eficientă, disciplina pozitivă şi team building", explică tânăra. Vári Zsuzsanna se implică foarte mult şi în apărarea drepturilor copiilor, respectiv în programul „Stop marginalizării copiilor cu TBC". „atât statul cât şi societatea sunt obligaţi să găsească posibilităţi pentru o protecţie mai eficientă a drepturilor şi intereselor copilului, cât şi să sporească posibilităţile pentru includerea şi participarea activă a copiilor în societate. Investiţiile în copii au efecte pe termen lung. Acestea reprezintă o investiţie în viitor, care ne obligă să oferim copiilor cea mai mare atenţie, dragoste, grijă şi sprijin efectiv în creşterea lor. În acest sens, credem că şi părinţii au nevoie de sprijin, ceea ce le oferă programul de disciplină pozitivă, prin centrul de consiliere a părinţilor", explică Zsuzsanna. Tânăra consideră că fiecare zi în care un copil zâmbeşte, este o zi frumoasă. „Cred că acei copii care vin la noi primesc mult mai multe, decât s-ar aştepta. Petrec timpul cu folos, sunt de ajutor, se pot implica activ în viaţa societăţii. De altfel, la rândul nostru, participăm la programul „Stop marginalizării copiilor cu TBC", care are ca scop reducerea incidenţei TBC-ului în rândul copiilor, prin creşterea gradului de conştientizare faţă de boală. Petrecem timpul cu copiii spitalizaţi, având activităţi tematice, terapie prin joacă, deoarece aceşti copii sunt spitalizaţi luni de zile şi au nevoie de toată atenţia noastră", conchide Vári Zsuzsanna.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum se desfăşoară, concret, procesul de recrutare a noilor membrii în cadrul organizaţiei?

„Am ajuns în mai multe şcoli şi licee, eu şi echipa mea am susţinut mai multe prezentări în colegiul „Papiu Ilarian". În urma prezentărilor am avut feed-backuri pozitive din partea elevilor, care acum sunt voluntari, alături de noi."

Care a fost cel mai frumos moment de când eşti la Salvaţi Copiii?

„Sincer, nu-mi vine în gând unul anume, în sensul că nu pot să-mi amintesc doar de o singură clipă, fiecare zi când am făcut ceva pentru cei mai puţini norocoşi mi s-a părut o zi frumoasă."

Ce-i place?

„Existenţa noastră are sens doar dacă trecem prin viaţă observând micile minuni, pe care viaţa ni le oferă, cum este, de pildă, zâmbetul unui copil sau chiar o zi cu soare. Cred că acestea sunt cele mai importante."

Ce nu-i place?

„Aici aş spune că mă ghidez după cuvintele lui Albert Einstein, care spune că sunt două feluri de a-ți trăi viața. Unul este acela să gândești că minunile nu există și celălalt să crezi că fiecare lucru e minunat."

Profil:

Născută: 23 mai 1985, Târgu-Mureş

Studii: Universitatea „Dimitrie Cantemir", Faculatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Studii masterale de Consiliere şi Psihoterapie, în curs

Stare civilă: necăsătorită

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite