Portret-Răzvan Vlasiu îi ajută pe fermierii mureşeni să obţină fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul este consultant regional pe întreg judeţul Mureş în cadrul programului Rural Manager, prin care se încurajează implicarea tinerilor în agricultură. Atras de economie şi absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul UBB Cluj Napoca, Răzvan a decis să se implice în proiectele de finanţare şi educare managerială a tinerilor antreprenori din agricultură.

În martie anul trecut, acesta a devenit consultantul regional pe întreg judeţul Mureş, iar rolul lui a fost acela de a asigura implementarea tuturor activităţilor desfăşurate în cadrul Rural Manager. „A fost o experienţă nouă, fapt ce m-a motivat. Evident, stresul şi-a spus cuvântul la început, dar după aceea totul a decurs normal şi a devenit o plăcere. Fiind un program de consultanţă a persoanelor din mediul rural în ceea ce priveşte managementul, nu a fost simplu să-i fac să înţeleagă că totul era în interesul lor şi a afacerilor lor, însă scepticismul acestora a dispărut în scurt timp”, afirmă tânărul. 

Management în sate

Programul Rural-Manager are ca scop de pregatirea non-formală pentru mici sau viitori întreprinzători din mediul rural, care vor deveni astfel un motor şi un exemplu de dezvoltare pentru judeţul nostru şi celelalte regiuni vizate. Răzvan le-a oferit sătenilor mureşeni care doreau să câştige din propriile ferme, posibilitatea de a studia managementul. „Am avut parte de 23 de cursanţi din tot judeţul care au primit lecţii de IT în afaceri, cum să facă un plan de afaceri, management financiar,strategic şi de proiect. 21 au absolvit cursul şi au avut, astfel, posibilitatea să obţină finanţare din partea Uniunii Europene sau a altor organizaţii pentru propriile afaceri”, spune tânărul. Lucrul cu oamenii l-a întărit şi l-a ajutat să aprecieze cu adevărat eforturile pe care aceştia le-au depus pentru propriile afaceri. „Am simţit că îi ajut pe aceşti oameni şi că datorită mie au ajuns în situaţia de a-şi crea un viitor. În plus, aceştia au înţeles că îşi pot promova fermele sau investiţiile pe internet, un element cu totul nou pentru fermieri, chiar şi pentru cei tineri. Chiar dacă responsabilitatea a fost mare, m-am simţit bine lucrând alături şi pentru oameni”, mărturiseşte Răzvan.

Carieră în management

În condiţiile în care atât la şcoală, cât şi în viaţa de zi cu zi, managementul şi investiţiile sunt în prim plan, mureşeanul afirmă că nu există un alt viitor pentru el decât cel în mediul afacerilor. „Sunt pasionat de ceea ce fac, îmi place să lucrez cu oameni şi sper să pot face asta mult timp de-acum încolo. Nu cred că m-aş putea ocupa de altceva decât de managementul proiectelor de afaceri şi a investiţiilor”, declară Răzvan Vlasiu.

Profil

Născut

2 mai 1986, la Târgu-Mureş

Activitate

Consultant de management

Educaţie

Universitatea Babes Bolyai

Stare civilă

Necăsătorit

Ce-i place


„Sunt o persoană activă, îmi plac foarte mult sporturile, în special tenisul şi înotul. Evident, îmi place muzica bună şi mă simt foarte bine de fiecare dată când ies în oraş alături de prietenii mei. Îmi place Târgu-Mureşul pentru că este un oraş curat şi liniştit”, spune băiatul.

Ce nu-i place

„Mă deranjează că oraşul nostru este condus de oameni, zic eu, incompetenţi. Cred că Târgu-Mureşul ar merita mai mult. Nu suport oamenii superficiali şi încerc pe cât posibil să mă feresc de aceştia”, mărturiseşte Răzvan.

Întrebări şi răspunsuri

Merită în ziua de azi să începi o afacere agricolă?


R.V.: Cu siguranţă da, deşi este criză, deoarece există foarte multe posibilităţi de finanţare şi cofinanţare din exterior, care uşurează misiunea celor care investesc în agricultură.

Care ar fi aceste măsuri de ajutor a fermierilor?

R.V.: Păi ar trebui amintită  măsura 141, de sprijinire a fermelor de semisubzistenţă, prin care fermierii primesc un ajutor de 1.500 de euro anual timp de cinci ani. Mai e şi măsura 112, de instalare a tinerilor fermieri, care pot primi până la 25.000 de euro nerambursabili pprin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite