Portarii şi femeile de serviciu, paznicii şcolilor mureşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar portarii şi femeile de serviciu asigură paza elevilor mureşeni
Doar portarii şi femeile de serviciu asigură paza elevilor mureşeni

În lipsa personalului de pază specializat, unităţile mureşene se descurcă aşa cum pot pentru a asigura siguranţa elevilor. Poliţia Comunitară intervine în medie de cinci ori pe lună pentru aplanarea scandalurilor din aproprierea şcolilor.

Incidentul nefericit petrecut recent la câţiva paşi de o şcoală din Craiova s-ar putea repeta în orice unitate de învăţământ din Târgu-Mureş şi asta pentru că şcolile mureşene nu sunt păzite de personal specializat. Potrivit directorilor unităţilor şcolare, paza este asigurată fie de portari, fie de femei de serviciu. Nici şcolile care au dat bani frumoşi pe sisteme de securitate, nu sunt sută la sută sigure.

Sistem de acces nefuncţional

Pentru a prevenii incidentele nedorite, Comitetul de Părinţi al Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” a finanţat anul trecut montarea unui sistem de acces pe bază de cartere magnetice. Momentan însă, sistemul este nefuncţional, până ce bobocii vor primii şi ei cartele de acces.

Chiar şi aşa, potrivit elevilor, în liceu poate pătrunde oricine. „Gardul poate fi sărit uşor, oricine poate să intre şi să iasă când vrea. Au mai fost scandaluri la noi în liceu, când au venit elevi de la alte şcoli”, spune Bianca Bobletec, elevă în clasa a XI-a. Pe forumul Colegiului, Criss, confirmă şi ea ineficienţa sistemului. „Faza cu intratul străinilor e cam pusă sub semnul întrebării! Cunosc elevi din „Unirea”, care sunt foarte des pe la noi prin liceu şi nu ştiu dacă sar ei gardu tot timpul”, spune eleva.

Directorul liceului recunoaşte că s-au mai întâmplat incidente nedorite în cadrul şcolii. „Altercaţii între elevi au fost şi acest an, când trei elevi din clasa a XI-a au împins un elev din clasa a IX-a. I-am luat la o anchetă administrativă şi mi-au spus că de fapt acesta e un fel de „botez” al bobocilor. Şi-au cerut însă scuze fiecare”, spune prof. Simion Bui, directorul colegiului.

Potrivit acestuia, siguranţa elevilor este asigurată de cei trei portari, care pe lângă pază mai ajută şi la curăţenie. În lipsa acestora la poartă stă femeia de serviciu şi un elev al liceului. La fel se întâmplă şi la Gimnaziul de Stat „Alexandru Ioan Cuza”, unde femeia de serviciu are rol de paznic şi portar pe timpul zilei.

Scandaluri în şcoli în fiecare lună

Potrivit directorului interimar al Poliţiei Comunitare, în şcolile şi liceele mureşene , dar şi în proximitatea acestora, agenţii intervin în medie de cinci ori pe lună. „Intervenim pentru a aplana scandaluri iscate între elevi, sau pentru îndepărtarea persoanelor străine din jurul şcolilor, care agresează copiii”, spune Valentin Bretfelean, directorul Poliţiei Comunitare. Potrivit acestuia, poliţiştii comunitari nu mai asigură paza niciunei unităţi de învăţământ din oraş, deoarece Serviciul de Pază al instituţiei a fost desfiinţat.

Prevenirea violenţei cu pliante

Poliţiştii mureşeni vor demara săptămâna viitoare o campanie de prevenire a violenţei în şcoli. Astfel, vor fi tipărite o serie de pliante informative despre modalităţile de prevenire a situaţiilor neplăcute, care vor fi distribuite în toate şcolile din judeţ. Poliţa a avut anul trecut peste 1.000 de acţiuni de prevenire a violenţei în şcolile mureşene.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite