Poluare şi amendă record la combinatul Azomureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A crescut numărul îmbolnăvirilor, dar la Medicina muncii nu s-a prezentat nimeni. Dacă unii târgumureşenii s-au săturat de poluarea provocată de combinat, alţii invocă pierderea locurilor de muncă a peste 2.000 de oameni.

Azomureşul a fost amendat, pentru a treia oară în acest an, de Garda de Mediu, din cauză că emisiile de amoniac au avut depăşiri record. Agenţia de Protecţia Mediului Mureş a înregistrat, în 19-22 noiembrie, 28 de depăşiri ale concentraţiei de amoniac, de 4,6 ori faţă de limita maximă admisă.

„Dacă în vară depăşirile au fost favorizare de căldură, acum ceaţa a contribuit la acest lucru", a spus directorul APM, Dănuţ Ştefănescu, amintind că în lunile iulie şi septembrie, combinatul a mai fost amendat cu 50.000 respectiv 20.000 de lei. Daniela Burdeţi, director adjunct a Gărzii de Mediu, a precizat că direcţiunea Azomureş a semnat procesul verbal al amenzii de 80.000 lei, declarând că vor contesta în instanţă analizele.

“În automonitorizarea lor există o foarte mică depăşire la proba medie, pe 18 noiembrie şi nu în 22, la vârful de emisie, iar ei în zilele de sâmbătă şi duminică ei nu fac măsurători. Ei trebuie să pregătească, până în 5 decembrie, un raport, spre a vedea care este secţia ce emană cea mai mare cantitate de amoniac, pentru că dacă va mai fi ceaţă, îi vom sista temporar activitatea
”, a spus Daniela Burdeţi.

Bolile profesionale, ascunse sub preş

Şeful Clinicii de medicina muncii Târgu Mureş, dr. Szasz Lorand, a afirmat că în ultimii 25 de ani, niciun angajat al Azomureşului nu a fost înregistrat cu afecţiuni respiratorii. “E extrem de suspect că de acolo nu s-a reclamat vreun caz de boală profesională. Poate ca să nu fie incluşi în statistici naţionale, iar oamenii, din câte ştiu, sunt duşi, periodic la medicul de întreprindere sau merg la clinici private”, a apreciat Szasz Lorand.

Medicul pneumoftiziolog Mihaela Patraulea a confirmat că în această perioadă a crescut cu 50%, faţă de media anuală, numărul de cazuri de astm, rinită alergică şi bronşită cronică obstructivă, ca şi acutizări ale simptomelor celor care deja aveau aceste boli. “Este vorba de pusee care se suprapun, în general, perioadelor de emisii accentuate de amoniac ale Azomureşului”, a declarat dr. Patraulea, completând că de aceste emisii sunt afectaţi şi târgumureşenii aparent sănătoşi, care se plâng de tulburări respiratorii.

 Păreri împărţite

“Austriecii care au afacere în Parcul industrial nu contenesc să se mire cât de mare e poluarea şi cum de nu s-a închis demult Combinatul”, ne-a declarat taximetristul Daniel Marton, care obişnuieşte să-i ducă pe investitori.

Pensionarul Alexandru Verdeş se gândeşte, însă şi la ce 2000 de şomerii ce vor apărea brust în oraş. “Să se tehnologizeze şi nimeni nu va avea de suferit”, crede omul. “Da, am lucrat la Combinat, sunt pensionar de boală. Nu, nu vreau să fiu pozat!”, a luat-o la fugă târgumureşeanul.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite