Poluare cu amoniac la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizorul automat achiziţionat de Agenţia pentru Protecţia Mediului indică aproape zilnic depăşiri ale concentraţiei de amoniac din aer. Garda de Mediu a demarat un control la Combinatul Chimic „Azomureş” pentru a vedea cauzele poluării.

Mureşenii respiră aproape zilnic un aer poluat cu amoniac. Asta relevă măsurătorile efectuate de analizorul automat, achiziţionat recent de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi amplasat într-o parcare din apropierea Combinatului Chimic „Azomureş”.Autorităţile au demarat un control la societatea mureşeană, iar dacă va fi găsită vinovată aceasta riscă o nouă amendă.

Analizorul automat măsoară calitatea aerului din oraş 24 de ore din 24, iar în cinci zile din cele şapte de când a fost amplasat în preajma Combinatului „Azomureş” a descoperit creşteri ale concentraţiei  de amoniac faţă de cele admise de lege.

„Din data de 22 martie de când a fost amplasat în parcarea de lângă Combinatul „Azomureş”,  15 dintre cele 288 de măsurători efecuate de analizorul automat au arătat depăşiri ale concentraţiei admise de amoniac din aer. Concetraţia maximă găsită a fost de 0,8mg/metru cub, măsurată în 24 martie  între orele 22.00-22.30”,a precizat Dănuţ Ştefănescu, directorul APM Mureş. 

Control la Azomureş

Garda de Mediu a demarat deja un control la Combinatul „Azomureş” pentru a stabili exact cauzele depăşirilor concentraţiilor de amoniac. „Ne-am autosesizat, iar în aceste zile efectuează un control la „Azomureş” pentru a vedea din ce cauză s-au întregistrat aceste depăşiri, iar dacă acestea ni se confirmă şi există o culpabilitate din partea societăţii vom aplica amenzi între 20.000 şi 50.000 de lei”, a precizat Laurenţiu Cincea, comisarul şef al Gărzii de Mediu Mureş. 

Combinatul Chimic „Azomureş” nu este la prima abatere în acest an. „În ianuarie şi februarie 2011 Garda de Mediu a aplicat societăţii  „Azomureş” două amenzi de 50.000 de lei fiecare pentru depăşiri ale concetraţiei de amoniac din aer. Societatea a achitat jumătate din valoarea acestora în termen de 48 de ore, iar una dintre ele a fost contestată în Intanţă, iar procesul se află pe rol la Judecătoria Târgu-Mureş”, a mai spus Laurenţiu Cincea.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite