Politicul a știrbit farmecul Sighișoarei Medievale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Medieval de la Sighișoara, altă dată o sărbătoare a întregii comunități locale, a fost un fiasco exact la ediția a XX-a. Practic, singurul eveniment care ține cu adevărat Cetatea Medievală în viață, a fost știrbit de intervenția politicului, iar urmările s-au văzut, festivalul de anul acesta fiind considerat de toată lumea cel mai slab de până acum.

Manifestarea a durat doar trei zile anul acesta, în perioada 20-22 iulie, deși inițial era programat să se desfășoare pe o perioadă de zece zile, 20-29 iulie. Programul a fost scurtat la propunerea făcută de prefectul județului Mureș, Alexandru Petru Frătean, din cauza desfășurării Referendumului pentru demiterea președintelui țării.

Nu se poate organiza referendumul în condiţiile în care festivalul se derulează în tot oraşul. În calitate de prefect, răspund de buna desfăşurare a referendumului, întrucât, în ultimă instanţă, răspund de securitatea cetăţenilor. Trebuie să se asigure accesul cetăţenilor la vot”, a declarat Alexandru Petru Frătean, prefectul de Mureș.

Nimeni nu s-a gândit să reconfigureze programul festivalului, în așa fel încât să poată să se desfășoare normal, în ciuda referendumului de duminică.

Festival mai sărac din punct de vedere artistic

Pentru că nu a reuşit să finalizeze proiectul său ce viza 10 zile de evenimente, directorul artistic al Festivalului Sighişoara Medievală, Liviu Pancu, s-a retras de la organizarea evenimentului. Printre momentele care nu s-au mai regăsit în cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală s-a numărat concursul bucătarului medieval, expoziţia chinologică, farsele populare, satul meşteşugarilor, fortul lupilor sau carnavalul mireselor mascate, spectacole artistice care atrăgeau mii de turiști anual în Cetate.
Punctul forte al Festivalului era tocmai ultimul weekend, când la manifestare participă de regulă peste 30.000 de turişti. Am decis să mă retrag, împreună cu toţi artiştii mei, deoarece actorii care ar fi trebuit să joace în spectacolul ”Ioana d'Arc - 600 de ani de luptă şi credinţă”, au susţinut că nu merită să deplaseze întreaga infrastructură la Sighişoara pentru o singură reprezentaţie”, a precizat Liviu Pancu. Numărul artiștilor a fost redus de la 300 la 100, deoarece programul scurtat al manifestării nu putea să-i includă pe toți.

Pensiunile au avut de suferit

Anul trecut a fost unul al recordurilor pentru festivalul medieval. 36.352 de turiști au vizitat Sighișoara în cele cinci zile ale evenimentului, iar recordul de participare a fost înregistrat sâmbătă, când în Cetatea Sighișoarei au urcat 13.573 de turiști.

Având în vedere că anul acesta era programată ediția jubiliară, organizatorii s-au gândit să organizeze un festival-record, de zece zile, astfel fiind estimați în jur de 80.000 de turiști. Dar cum socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, scurtarea drastică a Sighișoarei Medievale a dus la un fiasco ce a afectat nu doar programul artistic al manifestării, ci și buzunarele hotelierilor din Sighișoara.

La ediția din acest an a Festivalului Medieval au participat 25.000 de persoane, 17.000 în primele două zile, dar majoritatea au fost sighișoreni sau târgumureșeni, care au profitat de faptul că intrarea a fost liberă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite