Târgu-Mureş:Zeci de peşti morţi plutesc pe apa Pokloşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Zeci de peşti morţi plutesc pe apa Pokloşului
Târgu-Mureş:Zeci de peşti morţi plutesc pe apa Pokloşului

Canicula din ultimele zile a distrus fauna pârâului care traversează oraşul. Debitul scăzut al apei a făcut ca Pokloşul să ofere un tablou dezolant trecătorilor din zonă.

Temperaturile ridicate din ultima săptămână au dus la scăderea drastică a debitului pârâului Pokloş, din Târgu-Mureş. Drept urmare, zecile de peşti care formau şi-aşa săraca faună a apei care traversa oraşul au murit ca urmare a scăderii drastice a nivelului de oxigen.

Fenomenul este cu atât mai trist cu cât pârâul Pokloş nu figurează în datele Direcţiei Apelor Române Mureş ca fiind o apă cu faună permanentă. „În urma ploilor din primăvară, o parte din puietul de peşte existent în zona izvorului pârâului Pokloş şi din râul Mureş, a pătruns în mediul urban al pârâului. Este un fenomen inedit, deoarece fauna nu se poate dezvolta pe cursul unei ape din mediu urban cu debit necontrolat, cum este Pokloşul. E regretabil ce se întâmplă, dar cât timp nu avem posibilitatea să stabilim un debit de apă constant în zona respectivă, astfel de incidente naturale vor continua. Nu este vorba de o urmare a unui accident poluant, ci pur şi simplu de efectele caniculei”, ne-a declarat Călin Fokt, purtătorul de cuvând al Direcţiei Apelor Mureş.

Imaginea pe care pârâul mureşean o oferă localnicilor care trec în zona traversată de Pokloş este una morbidă. Conform D.A. Mureş, pârâul a fost deja curăţat anul acesta în momentul efectuării lucrărilor de consolidare a malurilor. „În ceea ce priveşte Pokloşul, anul acesta am făcut chiar mai mult decât era prevăzut la începutul lui 2009, pentru că e datoria noastră să gospodărim apele pe care le avem la dispoziţie. În urmă cu două luni am reamenajat malurile pârâului din zona cartierului Tudor, moment în care am curăţaţ Pokloşul de nămol şi gunoaie, folosindu-ne de utilajele aflate în dotare. Nu avem ce face dacă lumea aruncă gunoaie în pârâu, sau dacă pubelele sunt amplasate de către autorităţi chiar pe malul apei”, a completat Fokt.

Gunoaie peste tot
Zona cartierului Tudor Vladimirescu traversată de apa curgătoare este un focar de infecţie din cauza gunoaielor aruncate de localnici, dând dovadă de o lipsă crasă a spiritului civic. „Noi încercăm din răsputeri să educăm opinia publică mureşeană şi să intervenim ori de câte ori este nevoie pentru a nu exista probleme legate de mediu, însă nu putem face nimic dacă mureşenii nu au cei şapte ani de-acasă şi aruncă gunoaiele în apă constant”, ne-a declarat Octavian Dan Moldovan, director coordonator adjunct al Gărzii de Mediu Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite