Piaţa Teatrului va fi gata la sfârşitul lunii septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reabilitare a Pieţei Teatrului din centrul Târgu-Mureşului vor fi încheiate în acest an. Aşteptarea mureşenilor, ajunşi la capătul răbdării din cauza şantierului care „decorează” de câţiva ani centrul urbei, va lua sfârşit în luna septembrie.

Povestea a început în urmă cu cinci ani, când Consiliul local a aprobat studiul de prefezabilitate şi indicatorii tehnico-economici la investiţia numită atunci „Modernizare Piaţa Teatrului din Târgu-Mureş” care prevedea o sumă de aproximativ 2,8 milioane de euro (aproximativ 9,4 milioane de lei) pentru lucrări. Iniţial proiectul avea ca termen de finalizare anul 2010, dar acesta a fost decalat din cauza descoperirilor arheologice din zonă. Mai precis, au fost descoperite vestigii ale fostei Biserici Franciscane ridicată în secolul al XVII-lea şi dărâmată în 1971, odată cu începerea lucrărilor la Teatrul Naţional. Situl arheologic din Piaţa Teatrului a funcţionat până la jumătatea lunii septembrie 2010, când specialiştii au reuşit să deseneze o hartă a pereţilor bisericii. Materialul arheologic descoperit în sit a fost extrem de bogat, constând în obiecte din epoca medievală, precum oale, vase şi chei.

Durata lucrărilor a fost prelungită din cauza problemelor legate de descărcarea de sarcină arheologică a zonei. În prezent, totul decurge conform planului, iar la finele lunii septembrie, mureşenii se vor bucura din nou de Piaţa Teatrului", a declarat Claudiau Maior, viceprimarul Târgu-Mureşului.

Cum va arăta Piaţa Teatrului

În urma modernizării, aspectul general al Pieţei Teatrului va fi păstrat, deoarece aceasta se află pe lista monumentelor de arhitectură. Reabilitarea Pieţei va consta, practic, în consolidarea structurii de rezistenţă şi în reamenajarea spaţiilor verzi din imediata apropiere. În plus, va fi efectuată înlocuirea pavajului pe toată suprafaţa din zonă, repararea parapeţilor placaţi cu travertin şi înlocuirea sistemului de iluminat şi montarea de mobilier urban. Pentru a fi respectată poziţionarea exactă a fostului lăcaş de cult franciscan, pavajul ce va fi pus deasupra fostelor ziduri va fi de altă culoare decât cel normal.

Ne vom răcori din nou la fântâna arteziană


Între anii 1971-73, după demolarea bisericii şi a mănăstirii franciscanilor, spaţiul obţinut a fost folosit pentru ridicarea unui ansamblu de clădiri, iar pe spaţiul din faţa clădirii teatrului au fost amplasate sculpturi ale artiştilor Mac Constantinescu (Tragedia şi Comedia), Kulscar Bela (Geneza), Zagyva László (grupul statuar al muzelor) şi Gavril Şedran (Scoica). Fântâna arteziană din Piaţa Teatrului proiectată de Mac Constantinescu, monument emblematic pentru ansamblul arhitectonic ce dădea identitatea oraşului nostru, va fi, de asemenea, modernizată, urmând să fie efectuată înlocuirea finisajului bazinului. Astfel, dacă previziunile autorităţilor vor deveni realitate, în două luni mureşenii se vor putea bucura din nou de cea mai importantă zonă de promenadă din oraş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite