Peste şapte milioane de lei pentru ca Sovata să arate ca o staţiune europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul „Drumul Sării Sovata” urmăreşte revitalizarea zonei şi extinderea activităţii de agrement pe durata întregului an. Primăria Sovata a obţinut o finanţare nerambursală de 4,72 de milioane de lei din partea  Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.

Diferenţa de până la 7,3 milioane de lei pentru punerea în aplicare a proiectului de modernizare a Drumului Sării reprezintă contribuţia administraţiei locale sovătene la cheltuielile eligibile şi cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Suntem foarte încântaţi că am obţinut această finanţare, deoarece astfel vom putea duce la bun sfârşit dorinţa noastră mai veche de a transforma Sovata într-o staţiune turistică la nivel occidental. Crearea unui parc ecoturistic unic, ce va pune accent pe caracterul ecologic şi pe atracţiile naturii, îmbogăţit prin elemente cum sunt băile, plimbările, traseele de ciclism şi locuri de promenadă este strategia de revigorare pe care o urmărim încă din 2004 şi pe care până în 2013 o vom definitiva”, a declarat Peter Ferenc, primarul Sovatei înaintea semnării contractului de finanţare nerambursabilă.

Concret, zona care cuprinde lacul Ursu şi lacul Tineterului va fi reabilitată complet, urmând a se face investiţii în ceea ce priveşte iluminatul public, traseele turistice şi ecodidactice. Zona din jurul lacului Ursu va fi astfel reabilitată în scop ecologic şi ecodidactic, urmând a fi amenajate patru foişoare de observare, un turn de belvedere, 16 noi locuri de odihnă şi observare a naturii dotate cu elemente de informare.

190.000 de sosiri turistice anuale estimate la Sovata

Tot din bugetul proiectului este prevăzută construirea a cinci poduri şi podeţe de-a lungul traseelor. În total, o suprafaţă de 9.707 de metri pătraţi de locuri de odihnă şi popasuri va fi amenajată şi va fi construit un pavilion de odihnă şi recreere. „Lacul Ursu reprezintă o atracţie unică la nivel mondial datorită vegetaţiei pe care o deţine. Un singur lac asemănător mai există în lume, la Marea Moartă, dar acolo vegetaţia e zero. Numărul mare de zăcăminte de sare din apropiere ne-a determinat să numim zona „Drumul sării”, iar odată finalizate lucrările sperăm să ne bucurăm împreună de o staţiune completă din toate punctele de vedere”, a completat primarul din Sovata.

Dublarea gradului de ocupare al locurilor de cazare, creşterea la peste 190.000 a numărului de sosiri turistice anuale şi revigorarea şi dezvoltarea staţiunii Sovata reprezintă rezultatele estimate de către Municipalitatea din Sovata odată cu încheierea lucrărilor de  modernizare a Drumului Sării. „Suntem convinşi că în câţiva ani Sovata va deveni un punct turistic de succes în adevăratul sens al cuvântului. Prevăd o dezvoltare foarte bună a staţiunii, în condiţiile în care deja asistăm la o dublare a numărului de turişti în zonă, comparativ cu începutul anilor ’90. Se spune că ieşirea din criză se va face prin cultură şi educaţie, iar elementele acestea sunt bine împământenite în acest proiect, astfel că avem încredere în reuşita lui”, a declarat Simion Creţu, director general al ADR Centru.
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite