Târgu-Mureş: Peste o sută de copii aşteaptă corsetul pentru tratarea scoliozei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Peste o sută de copii aşteaptă corsetul pentru tratarea scoliozei
Târgu-Mureş: Peste o sută de copii aşteaptă corsetul pentru tratarea scoliozei

Firmele de profil aşteaptă banii de la CJAS pentru compensarea corsetelor speciale. Copiii cu scolioză se confruntă atât cu lipsa banilor cât şi cu lipsa medicilor specialişti din sistem.

Scolioza este o afecţiune a coloanei vertebrale, care netratată poate duce în timp la probleme grave de sănătate pentru pacient, cum ar fi insuficienţa respiratorie şi cardiacă. Scolioza poate fi tratată prin kinetoterapie, corset sau intervenţie chirurgicală costisitoare, în funcţie de gradul de curbură a coloanei. În România însă nu sunt medici specialişti care să o depisteze şi chiar dacă e depistată, nu sunt fornduri pentru tratament.

„Corsetul este compensat 100% de CAS, dar sunt probleme la decontarea acestuia. În luna septembrie ni s-au virat banii pentru corsetele pentru care pacienţii au depus dosarele în martie, iar acum aşteptăm banii pentru a oferi aceste corsete pentru 34 de pacienţi ce au depus dosarele în aprilie”, a spus Filep Robert, kinetoterapeut în cadrul firmei Ortoprofil, producător de corsete speciale. Firma are pe lista de aşteptare 34 de copii, dar în judeţ, potrivit reprezentanţilor acesteia numărul acestora ajunge la peste o sută. Un corset special costă circa 1.000 de lei.

Preşedintele CJAS Mureş, dr.Radu Crişan a declarat că „la capitolul dispozitive şi echipamente medicale plăţile efectuate sunt în termen, acesta fiind cel prevăzut în contractul cu furnizorii de dispozitive şi echipamente medicale”.

Peste 400 de cazuri de scolioză în Târgu-Mureş

Compania Ortoprofil a iniţiat o Campanie naţională de depistare a deviaţiilor precoce la coloana vertebrală, iar în Târgu-Mureş au fost consultaţi 400 de copii. „În urma consultaţiilor 50% dintre pacienţi prezentau diferite deviaţii la coloană, bazin, genunghi, picior, care în timp pot duce la apariţia scoliozei”, a mai spus Filep Robert. Netratată în faze incipiente, singura şansă a pacientului este operaţia, care costă aproximativ 3.000 de euro şi se face doar la Bucureşti şi Iaşi.

Fără specialişti

România este pe ultimul loc în Europa la numărul de cazuri de scolioză, iar acest lucru se datorează lipsei medicilor specialişti care să o descopere din timp. „Nu există o specializare de chirurgie spinală în România. Noi nu am avut în curricula de la universitatea de medicină modalitatea de a interveni chirurgical într-o scolioză sau într-o altă deformare a coloanei. Am făcut demersuri în acest sens de zece ani. E lipsă de interes din partea Ministerul Sănătăţii”, a spus prof.dr. Mihai Jianu, şeful Cliniciide Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. În România sunt în jur de 300.000 de pacienţi cu scolioză.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite