Târgu-Mureş: Peste 11.000 de pensionari mureşeni trăiesc cu venit minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Peste 11.000 de pensionari mureşeni trăiesc cu venit minim
Târgu-Mureş: Peste 11.000 de pensionari mureşeni trăiesc cu venit minim

Tot mai mulţi vârstnici se împrumută pentru a-şi ajuta copiii rămaşi şomeri în urma crizei economice. Cei care au pensie sub 300 de lei pot cere un ajutor suplimentar de 50 ron.

Conform statisticilor Casei Judeţene de Pensii 11.575 de pensionari mureşeni au pensii până la 300 de lei, iar traiul din ce în ce mai greu îi determină să apeleze la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor pentru împrumuturi. Numai în această lună CARP Târgu-Mureş a primit peste 170 de solicitări de împrumuturi, iar mulţi pensionari recurg la aceşti bani pentru a-şi ajuta familia. „Deşi normal ar fi ca tinerii să-şi ajute părinţii bătrâni şi bolnavi, acum e invers. Zilnic vin zeci de pensionari care solicită împrumuturi pentru a-şi ajuta copiii, care au rămas fără loc de muncă în această perioadă de criză”, ne-a precizat Adrian Munteanu, preşedintele CARP Târgu-Mureş

Împrumuturi mai mici

Pensionarii înregistraţi în evidenţele CARP au dreptul de a se împrumuta cu o sumă de trei ori mai mare decât volumul cotizaţiei depuse, dar mulţi se limitează la strictul necesar. „Majoritatea pensionarilor iau doar cât au nevoie pentru că aceşti bani trebuie rambursaţi şi le e teamă că în această perioadă e mai greu să-i dea înapoi”, a mai spus Munteanu. Volumul sumelor împrumutate a scăzut cu 6% în aceast an faţă de cel înregistrat anul trecut, iar conducerea CAPR Mureş a decis diminuarea dobânzilor. „Conducerea CARP a decis să scadă dobânzile pentru împrumuturile ce se vor accorda de la 1 septembrie cu peste 2%, în funcţie de volumul sumei împrumutate”, a precizat Adrian Munteanu. Banii împrumutaţi de la CARP se returnează în termen de 12 luni de la data solicitării împrumutului, iar pensionarii pot rambursa suma în rate.

Ajutoare nerambursabile

Potrivit Casei Judeţene de pensii toţi pensionarii mureşeni au dreptul la pensia minim garantată, care va creşte la 350 de lei din luna octombrie. Pensionarii mureşeni cu pensii sub 300 de lei pot beneficia de un ajutor nerambursabil dacă se adresează Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. „Orice membru CARP cu o pensie mai mică de 400 de lei  care face o cerere, anexează cuponul de pensii şi o copie după cartea de identitate, primeşte pe loc un ajutor nerambursabil de până la 500 de lei”, a spus Munteanu. Eugenia Neagoe, directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii a precizat că orice mureşean care are o pensie mai mică de 300 de lei este aşteptat la sediul instituţiei pentru a clarifica situaţia şi a putea beneficia de pensia minim garantată.

În judeţul Mureş există 165.000 de pensionari, dintre care 11.575 primesc pensia minim garantată. Din numărul total de pensionari aproximativ 14.000 sunt membri CARP. Pentru a se înscrie în CARP pensionarii trebuie să mai aibă cinsprezece ani până la data pensionării, dar membri pot fi şi soţiile sau soţii pensionarilor, sau chiar copiii acestora care vor să cotizeze lunar pentru a-şi ajuta părinţii. Cotizaţia minimă lunară este de 2 lei.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite