Târgu-Mureş: Peste 78.000 de mureşeni vor primi ajutoare de hrană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Peste 78.000 de mureşeni vor primi ajutoare de hrană
Târgu-Mureş: Peste 78.000 de mureşeni vor primi ajutoare de hrană

Cantitatea de făină şi zahăr primite de mureşeni anul acesta este mai mică decât anul trecut. Primăriile din judeţ vor împărţi ajutoarele de hrană începând cu luna septembrie pe baza unui tabel nominal.

Uniunea Europeană oferă şi anul acesta României ajutoare de hrană, constând în zahăr şi făină pentru persoanele cele mai defavorizate din ţară.De aceste ajutoare vor beneficia familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţia primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001, adică 100 de lei pe lună, şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj acordată potrivit Legii 76/2002, pensionarii care au o pensie cumulata mai mică de 400 de lei pe lună şi persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii neinstituţionalizaţi.


Numărul beneficiarilor, în creştere


 Anul acesta 78.547 de mureseni vor beneficia de ajutoarele de hrană, cu circa 20% mai mulţi decât anul trecut, când au fost doar 75.000 de persoane. Datorită creşterii numărului de beneficiari, a scăzut cantitatea de hrană pe care aceştia o vor primi. „Anul trecut mureşenii care au avut dreptul la ajutoare au primit 7 kilograme de zahar şi 20 de kilograme de făină, iar anul acesta vor primi 4 kilograme de zahăr şi 14 kilograme de făină”, a declarat Vasile Cornea, director coordonator al Agenţieie de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mureş. Anul acesta în Târgu-Mureş vor fi peste 8.000 de beneficiari, în Reghin peste 3.000 de persoane, în Sighişoara peste 2.000 şi în Târnăveni peste 2.600 de beneficiari.

Ajutoare aşteptate

Judeţul Mureş va primi anul acesta peste 300 de tone de zahăr şi peste 1.050 de tone de făină. „Zahărul a intrat deja în România dintr-o ţară a Uniunii Europene şi urmează să ajungă în depozitul contractat de Consiliul Judeţean Mureş pe cinci luni la Sângeorgiu de Mureş. La începutul lunii septembrie vom începe împărţirea ajutoarelor pentru că nu dorim să le ţinem prea mult în depozit. Cantitatea va fi distribuită primăriilor iar administraţiile locale le vor acorda beneficiarilor pe baza unui tabel nominal”, a precizat Cornea.

Mureşenii vor primi făina şi zahărul pe bază de semnătură, iar ajutorul se va accorda o singură dată în acest an. Un avantaj o au familiile care beneficiaza de prevederile Legii 416/2002, privind venitul minim garantat. „Anul trecut primarii acordau ajutoarele de hrană doar capului de familie, dar acum făina şi zahărul vor fi accordate fiecărui membru de familie care beneficiază de venitul minim garantat”, a mai precizat Vasile Cornea. APIA va menţine şi un stoc de rezevă pentru mureşenii care se vor încadra în cele patru categorii de beneficiari în luna august a acestui an.

Statistică a beneficiarilor

Din totalul de peste 78.000 de beneficiari , peste 25.000 fac parte din prima categorie, ce primesc venitul minim garantat, peste 7.400 sunt şomeri, peste 30.000 sunt pensionari, iar aproximativ 14.000 sunt persoane cu handicap. Printre comunele cu cei mai mulţi beneficiari se numără Band cu peste 2.200 de persoane, Bahnea şi Vânători cu peste 1.300 de persoane.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite