Târgu-Mureş: Persoanele cu dizabilităţi obţin greu un loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Persoanele cu dizabilităţi obţin greu un loc de muncă
Târgu-Mureş: Persoanele cu dizabilităţi obţin greu un loc de muncă

Un singur hipermarket din oraş are angajaţi cu dizabilităţi. Mureşenii cu nevoi speciale pot lucra cot la cot cu cei sănătoşi, dacă li se dă o şansă.

Persoanele cu nevoi speciale au nevoie de integrare pe piaţa forţei de muncă la fel ca oricare şomer mureşean. Organizaţiile şi fundaţiile mureşene de profil încearcă prin diferite acţiuni să-i convingă pe angajatorii mureşeni că persoanele cu dizabilităţi pot lucra cot la cot cu cele sănătoase şi că merită o şansă.

Însă cu toate efortul ONG-urilor de a arăta angajatorilor că persoanele cu dizabilităţi pot fi utile societăţilor comerciale, mulţi dintre aceştia nu doresc să le acorde o şansă.. „Din 2004 tot încercăm să colaborăm cu diferite hipermarket-uri din oraş pentru a angaja persoane cu dizabilităţi, însă doar acesta în care am organizat evenimentul a întins o mână de ajutor acestor oameni”, a spus Carmen Ciulea, director al Centrului Mureş al Fundaţiei „Alături de Voi”  România.


În consecinţă, fundaţia respectivă a organizat ieri o activitate într-un hipermarket mureşean, prin intermediul căreia a arătat clienţilor magazinului cât de multe pot face persoanele cu dizabilităţi.

Cazuri fericite


Hipermarket-ul respectiv comercializează articolelor de uz casnic şi are la ora actuală doi angajaţi cu nevoi speciale. Unul dintre ei e Kovacs Ferenc, ce lucrează ca şi manipulant marfă din 2008. „La început mi-a fost greu, dar m-am descurcat. Am colegi cu care mă înţeleg bine şi care mă ajută în tot ce fac. Mă înţeleg bine şi cu clienţii pentru că eu sunt o fire deschisă şi trec multe lucruri cu vederea. În magazin sunt omul bun la toate, mă implic în cât mai multe domenii pentru a învăţa cât mai mult”, a spus Kovacs Ferenc.

Tânărul de 31 de ani îşi desfăşoară viaţa normal, locuieşte în chirie, iar cu salariul câştigat pentru patru ore de muncă, plus pensia de boală şi de handicap reuşeşte să se întreţină. „E greu, dar mă descurc. Din păcate pe lângă cheltuilelile lunare, mai trebuie să dau şi 50 de lei pentru medicamente”, a mai spus Ferenc.

Reprezentanţii hipermarket-ului au promis că pe viitor numărul persoanelor cu dizabilităţi angajate în cadrul magazinul va creşte, mai ales că mureşenii care vin la cumpărături aici par încântaţi de serviciile oferite de aceste persoane. „Mă bucur că i-au angajat pentru că nu mulţi oameni îi angajează şi e păcat pentru că la fiecare i se poate întâmpla aşa ceva”, a spus Diaconiţa Carmen, cumpărător.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite