Târgu-Mureş: Pericol constant de accidente pe străzile mureşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile oscilante au dus la îngreunarea traficului pe străzile din Târgu-Mureş
Temperaturile oscilante au dus la îngreunarea traficului pe străzile din Târgu-Mureş

Pe timpul nopţii există riscul formării poleiului pe drumurile pe care a plouat sau pe care s-a topit zăpada. În ultima perioadă, principala cauză a accidentelor rutiere a fost neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, mai ales pe timpul nopţii.

Temperaturile oscilante din ultima perioadă au dus la creşterea pericolului accidentelor rutiere pe străzile din Mureş. În ultimele zile, mureşenii au avut parte de nopţi foarte reci, cu temperaturi sub zero grade Celsius şi zile cu maxime de 5 sau 6 grade. Acest fenomen a dus, logic, la formarea stratului de polei, atât pe partea carosabilă, cât şi pe trotuare.

Misiunea şoferilor este îngreunată de condiţiile meteorologice, întrucât manevrele din timpul condusului trebuie realizate cu foarte mare atenţie în mod constant. În plus, maşinile trebuie dotate corespunzător condiţiilor dificile de trafic, cu anvelope de iarnă şi chiar lanţuri. Se recomandă şi verificarea presiunii din pneuri, deoarece o roată mai dezumflată decât alta accentuează tendinţele subviratoare sau supraviratoare ale maşinii şi conduce la derapaj, mai ales pe asfalt alunecos. Şoferii începători trebuie să evite pe cât posibil conducerea maşinii în condiţii de drum cu polei.

Pericol şi pentru pietoni

Gheţuşul reprezintă un pericol atât pentru şoferii aflaţi în trafic, cât şi pentru pietoni, care trebuie să traverseze doar prin locurile marcate sau semnalizate, numai după ce sunt siguri că şoferii le acordă prioritate de trecere, ţinând cont de faptul că distanţa de frânare creşte semnificativ în condiţii dificile de trafic (ninsoare, polei sau ceaţă n.r.).

Culoarul Ambulatoriului de Ortopedie şi Traumatorlogie din cadrul Spitalului de Urgenţă Târgu- Mureş e plin de pacienţi din tot judeţul care au suferit fracturi din cauza gheţuşului de pe trotuare şi străzi. „În ultimele zile s-au prezentat la Serviciul de Urgenţă 60 de pacienţi, în medie, pe zi cu diferite leziuni, de la entorse până la fracturi, cauzate de condiţiile meteorologige nefavorabile. Unele cazuri au necesitat internare de urgenţă, urmând să se intervină chirurgical”, ne-a declarat dr. Andrei Gulian, medic specialist.

Sfaturile poliţiştilor

Pentru evitarea accidentelor rutiere cauzate de polei, şoferii trebuie să adapteze permanent viteza maşinii la condiţiile de drum. În plus, se recomandă mărirea distanţei de siguranţă în mers între autovehicule, folosirea cu precădere a frânei de motor şi e obligatorie cuplarea centurii de siguranţă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite