Târgu-Mureş: Pericol de explozie în judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Pericol de explozie în judeţul Mureş
Târgu-Mureş: Pericol de explozie în judeţul Mureş

Numărul proiectilelor neexplodate găsite pe raza judeţului a crescut în acest an. Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” au avut în acest an 43 de misiuni.

Numărul muniţieie neexplodate găsite pe teritoriului judeţului este în creştere, după cum a precizat col. Mihai Chiorean, şeful ISU Mureş. Cauzele ar fi lucrările agricole, dar şi diversele săpături efectuate de către mureşeni, care scot la suprafaţă muniţie neexplodată în conflictele armate desfăşurate în trecut pe raza judeţului. „Echipa pirotehnică a ISU „Horea” a avut anul acesta mai multe misiuni deoarece s-a descoperit o cantitate mai mare de muniţie neexplodată faţă de anii precedenţi. Din cele 43 de misiuni efectuate, 38 au fost pentru asanarea teritoriului de muniţie rămasă neexplodată şi cinci pentru distrugerea acesteia”, a precizat col. Mihai Chiorean.

Tipuri de bombe

În urma celor 38 de misiuni de asanare pirotehnică au fost indetificate, cercetate, ridicate, transportate şi depozitate 9 proiectile, 9 bombe de aruncător, 10 grenade defensive, 5 lovituri de AG, cartuşe de diferite calibre, 15 elemente de muniţii şi 2 mine de infanterie. Unul dintre cele mai recente cazuri de muniţie găsită neexplodată a avut loc la sfârşitul lunii august, când în cartierul Unirii din Târgu-Mureş s-au descoperit trei proiectile din al Doilea Război Mondial neexplodate. În acest caz intervenţia echipei de Protecţie Civilă a ISU Horea a eliminat orice pericol care plana asupra locuitorilor din zonă. Proiectilele au fost duse spre depozitare la Detaşamentul din Sângeorgiu de Mureş, urmând să fie distruse.

Bombe la fier vechi


Sunt însă şi mureşeni care nu cunosc pericolul la care se expun atunci când au de-a face cu muniţie neexplodată. Drept dovadă, s-au înmulţit cazurile în care reprezentanţii ISU au descoperit astfel de muniţie în centrele de colectare a fierului vechi. „Am găsit muniţie neexplodată la centrele de colectare a fierului vechi din Reghin, Târnăveni şi Târgu-Mureş. Am efectuat controale la astfel de centre chiar şi fără să fim chemaţi pentru a preveni eventualele incidente”, a spus col. Mihai Chiorean.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite