Târgu-Mureş: EXCLUSIV/ Peninsularii au fost cuceriţi de trupa “Kispál és a Borz”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: EXCLUSIV/ Peninsularii au fost cuceriţi de trupa “Kispál és a Borz”
Târgu-Mureş: EXCLUSIV/ Peninsularii au fost cuceriţi de trupa “Kispál és a Borz”

Formaţia a susţinut un concert aseară, în  cadrul Festivalului Coke Live Peninsula. Membrii trupei au acordat un interviu în exclusivitate pentru Adevărul.

Concertul susţinut aseară a adunat fani mai vechi iar trupa a reuşit să impresioneze prin prestaţia instrumentală care i-a ţinut în faţa scenei timp de o oră jumătate chiar şi pe cei care nu ştiau limba maghiară. Fanii spun că formaţia ungurească se poate compara cu Iris, fiind la fel de iubiţi şi apreciaţi în Ungaria cum este Iris în  România. Diferenţa dintre cele două trupe este genul de rock abordat pe scenă, “Kispál és a Borz” fiind o trupă de rock alternativ în timp ce Iris cântă hard-rock. Foarte comunicativi şi veseli, ca şi muzica lor,  membrii trupei au vorbit despre percepţia asupra muzicii, despre public şi despre festivalurile din cele două ţări. 

Reporter: Aţi mai fost la Peninsula?

Kispál és a Borz: Da, este al şaselea an de când venim la Târgu Mureş şi o să continuăm să venim. 

R.: De v-aţi întors aici?

K.: Pentru că ne place publicul. Suntem foarte bine primiţi şi oamenii se manifestă, se vede că sunt fericiţi să ne vadă şi că ne-au aşteptat în fiecare an. Deja suntem o mare familie, locul ne este familiar iar organizatorii ne sunt prieteni.

R.: Simţiţi diferenţe între publicul de aici şi cel din Ungaria?

K.: Nu, am spus că ne simţim ca acasă. Poate şi datorită faptului că sunt mulţi vorbitori de limbă maghiară prin zonă. Dar nu numai asta îi aduce pe oameni la concertele noastre. Cei care vin la acest festival sunt în mare parte români aşa că proporţiile se păstrează cu siguranţă şi la concertele noastre.

R.: Consideraţi că nu există barieră lingvistică?

K.: Există dar în proporţie mică. Muzica, la fel ca orice altă formă de artă, distruge barierele formale şi ajunge la inimă. Oamenii trec pe lângă scenă şi se opresc măcar din curiozitate dacă le place cum sună o chitară sau vocea. Versurile sunt importante dar acum vorbim despre muzică nu despre poezie. Muzica bună sună frumos în orice limbă şi poate fi ascultată doar cu simţurile.


R.: Peninsula este fratele mai mic al Festivalului Sziget (Insula), din Ungaria, au acelaşi organizator. Care sunt diferenţele dintre cele două evenimente?

K.: Sunt foarte multe diferenţe, în primul rând cea de vârstă. Festivalul de la Sziget are 17 ani iar cel de la Tîrgul Mureş are 7 ani. Aici este mai aerisit, mai curat, mai bine organizat pentru că spaţiul permite. La Sziget te pierzi uşor  iar mirosul este mai greu,  de festival bătrân. Cu toate acestea Sziget rămâne un festival foarte important pentru iubitorii de muzică iar Peninsula vine rapid din urmă.


R.: Ce are în plus festivalul unguresc?

Szigetul este un eveniment multicultural, multilingvistic. De exemplu, sunt mai mulţi vizitatori francezi decât unguri. Sunt atât de numeroşi încît trupe de poliţie din Franţa sunt aduse la Sziget pentru a-i însoţi pe turişti. Peninsula din România este, deocamdată, un eveniment bilingv şi pentru ca Europa să audă de aceste festival este nevoie de pormovare şi de trupe tari. 

 
Cel mai tânăr membru este de aceeaşi vârstă cu trupa

De la debutul lor a trecut peste 22 de ani dar ei continuă să fie una dintre cele mai puternice voci ale rockului alternativ unguresc. Trupa formată din András Kispál, András Lovasi, Ákos Dióssy  şi  Ábel Mihalik, nu a fost mereu în această formulă. Doar doi membri au rămas constanţi de-a lungul anilor,  Lovasi András şi Kispál András. Ábel Mihalik, cel mai nou membru, are aceeaşi vîrstă cu trupa. Numele iniţial al trupei a fost „Borz”, adică „Bursucul” dar András Kispál a schimbat numele în “Kispál és a Borz” (Kispál şi bursucul) din cauză că, spune el, trupele cu nume de animale nu au rezistat mult.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite