Târgu-Mureş: Ultima noapte de Peninsulă, prima noapte de extaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:  Ultima noapte de Peninsulă, prima noapte de extaz
Târgu-Mureş: Ultima noapte de Peninsulă, prima noapte de extaz

Numărul vizitatorilor Peninsulei s-a ridicat ieri la 60.000, cu 20.000 mai numeroşi faţă de zilele anterioare.Cei mai mulţi dintre participanţi au cumpărat bilet de o zi pentru a fi prezenţi la concertul susţinut aseară de The Prodigy.

De parcă ar fi dorit să uite că este ultima zi de festival, peninsularii s-au distrat ieri cât în toate celelate zile la un loc. Niciodată parcă nu s-au îngrămădit în număr atât de mare să vadă trupele în concert, aşa că scenele au fost luate cu asalt chiar în timpul repetiţiilor. E drept să şi vremea a ţinut cu publicul, fiind mai răcoare astfel încât cei prezenţi s-au putut distra fără a fi moleşiţi de caniculă.


 Viţa de Vie a dat startul concertelor pe scena principală, începând cu ora 18.00. Trupa a adunat mii de peninsulari care au dansat timp de o oră în stilul hardcore, animaţi de versurile rostite clar de vocalistul Adi Despot. La nici jumătate de oră după recitalul rockerilor români, pe aceeaşi scenă, a urcat trupa Freestylers, una dintre cele mai celebre formaţii de dancehall.

Cei care au dorit să se distreze pe româneşte au mers la concertul celor de la Timpuri Noi, care s-a desfăşurat în paralel cu Freestylers, pe altă scenă.

“The Prodigy înseamnă instens şi fără cenzură”

Cel mai aşteptat moment al festivalului, concertul trupei The Prodigy, a început la ora 23.00. Peste 15.000 de persoane au primit cu un entuziasm neegalat la vreunul dintre concertele anterioare, urcarea pe scenă a trupei favorite. Concertul a început în forţă, publicul luînd foc de la prima piesă, “World on Fire”. După cea de-a doua piesă dansurile, strigătele şi nebunia mulţimii a atins cote paroxistice. Cei trei membri The Prodigy s-au arătat impresionaţi de reacţia publicului iar solistul Keith Flint i-a numit pe fani “românii mei”.


Pe tot parcusul concertului trupa a comunicat cu fanii săi iar piese ca Firestarter, Omen sau “Take me to the hospital i-au dezlănţuit pe miile de fani într-un dans cu origini tribale, trăit intens, bazat pe senzaţii sincere şi neprelucrate şi de parcă ar fi fost un singur organism mişcat de un singur motor, muzica. “The Prodigy nu te lasă să te cenzurezi. Dacă laşi muzica lor să ajungă la tine tee simţi de parcă deodată eşti liber”, a spus una dintre cele mai înfocate fane, care abia putea vorbi din cauza dansului furiei cu care dansa. Ultima noapte de festival s-a încheiat cu un concert al celor de la Şuie Paparude, care au urcat pe scenă abia la ora 4.00 dimineaţa.


O dimineaţă tristă pentru peninsulari

Cel mai mare festival din România, Coke Live Peninsula, s-a încheiat astăzi la ora 12.00, când ultimele corturi au fost strânse. Unii întârziaţi, în special tineri studenţi, care nu trebuie să se grăbească la muncă într-o dimineaţă de luni, resimt mai puternic tristeţea despărţirii de Peninsulă. „E aproape dureros să te trezeşti dimineaţa şi să vezi doar câteva corturi în jurul tău şi pe organizatorii care demontează scenele. Am păţit asta anul trecut şi anul acesta voi pleca mai devreme acasă, după concertul The Prodigy”, a spus Gabi, un tânăr din Bucureşti cu 5 ani de Peninsulă la activ.

Cei mai mulţi se gîndesc însă deja la următorul festival. „Penisula este o experienţă unică. Dacă nu vii aici nu are rost să-i asculţi pe alţii povestind pentru că nu vei înţelege nimic. Aşa ceva nu se poate povesti”, a spus Vlad. Şi organizatorii sunt la fel de entuziasmaţi şi consideră că evenimentul a fost un succes. „Anul acesta au fost cu 5.000 de vizitatori  mai mulţi faţă de anul trecut.  La anul sigur vor veni mai mulţi. Festivalul creşte iar lumea a început să audă din ce în ce mai multe despre el”, a spus Camelia Sisko de la Biroul de Presă al Coke Live Peninsula.


Peninsula în cifre


În ceea ce priveşte participanţii la eveniment se stabileşte o proporţie egală de tineri români şi de etnie maghiară, adică 50% fiecare. Vizitatorii festivalului sunt în proporţie 94% din România, iar 6 % sunt din străinătate (Ungaria, Austria, SUA, Bulgaria, Moldova, Germania, Franţa, Danemarca). Majoritatea vizitatorilor din ţară provin din Ardeal : 60% sunt din Ardeal, iar 40 % au sosit din judeţele din afara Ardealului.

Numărul peninsularilor din Ardeal arată o stagnare în timp ce numărul vizitatorilor din alte judeţe a crescut considerabil. Bucureştiul se află în topul oraşelor cu cel mai mare număr de bilete vândute. Dintre peninsularii veniţi din străinătate cei mai mulţi provin din Ungaria, iar anul acesta au sosit foarte mulţi din Austria. Deasemenea, la festival au venit mai mulţi vizitatori din SUA, Bulgaria, Danemarca şi Cehia.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite