Pasionaţii de film îşi dau întâlnire în Cetatea Sighişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2010 aduce în prim plan două noi sesiuni de proiecţii: Premiantele în Aur la marile festivaluri europene şi o „Ţară invitată”. În cadrul ediţiei de anul acesta a Sighişoara Film Festival vor fi prezentate nouă dintre peliculele premiate la la Cannes, Berlin, Locarno şi Oberhausen.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film de la Sighişoara, cel mai important eveniment cineatic din Mureş, va debuta în 22 iunie în Cetatea Medievală. Spre deosebire de anul trecut, ediţia 2010 va extinde conceptul de „gală” a celor mai bune filme de peste an, devenind astfel o „sărbătoare” a celor mai bune producţii cinematografice. Fundatia Română pentru Educaţie şi Educatori, alături de Primăria Municipiului Sighişoara pregătesc terenul pentru a oferi publicului larg, timp de 5 zile (22-27 iunie n.r.), o experienţă artistică de excepţie.

Tinerii vor avea „Festivalul” lor

„Ediţia 2010 a Sighişoara Film Festival aduce în prim plan două noi sesiuni de proiecţii: Premiantele în Aur la marile festivaluri europene şi o „Ţară invitată”. Din prima categorie fac parte producţiile care au cucerit juriul de la Cannes, Berlin, Locarno şi Oberhausen, producţii care vor încânta publicul iubitor de film împreună cu cineaştii invitaţi”, ne-a declarat Anca Raţiu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sighişoara. Filmul românesc va fi reprezentat de „Nunta în Basarabia”, „Medalia de Onoare” (premieră naţională n.r.), „Pescuit Sportiv”, „Călătoria lui Gruber”, „Poliţist. Adjectiv”, cele două parţi ale „Aminitirilor din Epoca de Aur” ale lui Cristian Mungiu şi nelipsitul „Eu când vreau să fluier, fluier”, care va deschide evenimentul.

În cadrul SFF vor fi organizate ateliere, susţinute de reprezentanţii ONG-ului Cloud Factory şi adresate copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, care vor învăţa să faca păpuşi şi marionete, vor colora pungi ecologice sau îşi vor crea propria insignă din capace reciclate de răcoritoare. Liceenii se vor întrece la Sighişoara în cadrul concursului „Schimbă lumea în 99 de secunde”. Orice licean este invitat să-şi pună la bătaie telefonul mobil, camera digitală sau orice instrument care are incorporată o cameră de filmat şi să uploadeze pe youtube sau vimeo, până mâine inclusiv, propunerile lui în fix 99 de secunde. Se poate vorbi aici despre orice ţine de civilizaţie.

Unde vedem filmele

Proiecţiile filmelor participante la „sărbătoarea” cineatică de la Sighişoara se vor face în locaţii diferite. Acestea sunt Sala Port.ro (sala de Festivităţi a Primăriei Sighişoara n.r.), Club Aristocrat şi cinematograful municipiului, ziua, iar seara, amatorii de filme vor putea viziona în aer liber, în Piata Cetăţii, filmele participante. La toate proiecţiile intrarea va fi liberă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite