Târgu-Mureş: Parcuri noi pentru mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Parcuri noi pentru mureşeni
Târgu-Mureş: Parcuri noi pentru mureşeni

Valoarea totală a proiectelor este în jur de 2.000.000 de lei. Numărul parcurilor şi a spaţiilor de odihnă din oraş va ajunge la 160 anul acesta.

Mureşenii se declară foarte mulţumiţi de iniţiativa municipalităţii de a reabilita spaţiile de joacă şi odihnă din oraş, astfel încât unele asociaţii de proprietari au cerut chiar crearea de noi parcuri în anumite zone. Primăria a răspuns solicitării locatarilor, astfel că în maxim două luni în zona străzii 1 Decembrie 1918 bloc 238 va fi creat un nou parc, iar spaţiile de joacă existente în strada Budai Nagy Antal şi 1 Decembrie, bloc 167-168 vor fi reabilitate tot în acest an, din fonduri proprii ale municipalităţii.

Finanţare de la minister

Primăria are însă în derularea alte opt proiecte de reabilitare a parcurilor şi zonelor verzi din municipiu,  patru realizate din fonduri proprii, iar restul din bani de la Ministerul Mediului. „Încercăm să accesăm fonduri de la Ministerul Mediului, care oferă bani pentru reabilitarea zonelor verzi şi îmbunătăţirea fondului dendrologic existent în cadrul acestora. În luna septembrie vom depune la minister mai multe proiecte şi sperăm să obţinem finanţare pentru cât mai multe dintre acestea. Parcurile incluse în acest proiect sunt cel din Aleea Haţeg, blocurile 2,3,4,6 şi 8, strada Libertăţii colţ cu Barajului, Aleea Vrancea în spatele Gimnaziului George Coşbuc şi Aleea Carpaţi blocurile 35-37. Încercăm să contractăm o firmă de consultanţă, care să ne spună care ar fi proiectele cu cel mai mare grad de eligibilitate, pentru ca restul să le reabilităm din fonduri proprii. Valoarea totală a proiectelor este de peste 2 milioane de lei”, a spus Florian Moldovan, şef serviciu în cadrul Administraţiei Domeniului Public Mureş.

Reabilitări din fonduri proprii

Primăria a amenajat deja din fonduri proprii trei parcuri  incluse în proiect, iar în funcţie de decizia Ministerului mediului şi de fondurile de care dispune va continua reabilitarea acestora. Până acum s-au încheiat lucrările la parcurile din strada Moldovei-zona Complexului „Super”, strada Plopilor din cartierul Unirii , strada Cugir din cartierul Mureşeni şi urmează să fie reabilitat parcul  din strada Rodniciei.

„Toate parcurile vor avea complexe de turnuleţe, mobilier nou, terenuri de fotbal, mese de ping-pong, bineînţeles unde ne permite zona”, a spus Florian Moldovan. Cel mai recent parc reabilitat este cel din strada Petru Dobra, proiect de care locatarii din zonă sunt foarte mulţumiţi. „În fiecare zi vin cu nepoţelul în parc, mai ales acum că e vacanţă. El se dă pe topogan, iar eu stau în foişor la umbră. E foarte frumos amenajat, e cel mai frumos parc din cartier”, spune Viorica Petre, pensionară.

Mizeria şi distrugerile principalele probleme

Deşi parcurile amenajate sunt curăţate zilnic de angajaţii Salubriserv, mizeria persistă în anumite zone, chiar dacă parcurile sunt dotate cu coşuri de gunoi.Cel mai îngrijit parc din oraş este Parcul Albastru din cartierul Tudor Vladimirescu, iar cel mai neîngrijit este cel din zona Record, cartierul Mureşeni, unde o parte din balansoare au fost schimbate deja de patru ori, datorită stricăciunilor. În prezent în oraş sunt 150 de spaţii de joacă şi odihnă, dar numărul lor va ajunge la 160.

Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite