O vioară, marele premiu pentru cel mai bun ţigan lăutar din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărbătoarea muzicii ţigăneşti
Sărbătoarea muzicii ţigăneşti

Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă a organizat în  data de 9 octombrie 2011, evenimentul cultural „Ziua Lăutarului Rom” care a avut ca scop sprijinirea tinerilor artişti romi şi promovarea valorii culturale a muzicii rome.

Spectacolul - concurs de promovare a tinerilor violonişti romi s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu” din Reghin.
   
Concursul a constat din următoarele probe: interpretarea la vioară a unei melodii ţigăneşti ritmate, a unei doine şi a unei melodii la alegere cu sau fără acompaniament la clape.

Juriul a fost alcătuit din Râmba Marcel, Vidám Gyula membri cunoscuţi ai orchestrei Ansamblului Mureşul şi instrumentistul Keresztes Zsolt, prezentator fiind actorul Moca Rudolf.

    Cei nouă concurenţi romi cu vârsta de până 35 ani au venit din: Moldovan Alex – Tîrgu Mureş, Puczi Janos - Band, Trandafir Daniel - Reghin, Vlaic Florin - Deda, Otvos Nicolae - Voiniceni, Cozac Marius - Zau de Câmpie, Kozak Gyorgy - Tîrgu Mureş, Moldovan Olimpiu - Beica de Jos, Zsogo Elvis – Gurghiu.
   
Marele premiu - o vioară – a fost câştigat de către Moldovan Alex, care cântă de la vârsta de 7 ani şi a absolvit Liceul de Artă din Tg. Mureş. Actualmente, el este masterand la Academia de Muzică din Cluj. Locul II a fost împărţit între Puczi János, în vârstă de 30 ani, care a învăţat să cânte la vioară de la bunicul său şi Trandafir Daniel, 20 de ani, absolvent al Școlii de Muzică din Reghin, care doreşte să îşi continue studiile muzicale, însă nu deţine o vioară proprie. Pe locul III s-a clasat Vlaic Florin.

Cei care au reuşit să obţină un loc pe podium  vor înregistra un CD care va fi prezentat în data de 14 noiembrie 2011, orele 12.00, cu ocazia Zilei Muzicianului Rom, la sediul CISPER Centru - Tîrgu-Mureş, Str. Călăraşilor Nr. 34.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite