O nouă şansă pentru persoanele intoxicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera minune
Camera minune

De la sfârşitul lunii iulie, intoxicaţii cu monoxid de carbon, dar şi alţi bolnavi au şanse mari de recuperare. Pentru prima oară, medicii mureşeni vor trata pacienţi aflaţi în situaţii grave, folosind terapia hiperbară.

Dacă în ţările din Occident medicina hiperbară este în plină dezvoltare, în România reprezintă un domeniu de pionierat. În alte ţări sunt zeci de ani de când se aplică metodele terapeutice în diverse afecţiuni, acute sau cronice, grave sau mai puţin grave. La noi, abia acum începe să se vorbească despre asta“, a declarat medicul chirurg Dragoş Popa, directorul medical al Centrului de Sănătate Nova Vita.

Conducerea Centrului de Sănătate a luat legătura cu un medic de la Constanţa, care are un aparat asemănător, dar pe care nu îl poate folosi decât în regim ambulator. „Am decis să achiziţionăm aceeastă cabină hiperbară deoarece terapia este esenţială în afecţiuni grave, care pot lăsa urmări pe viaţă. Investiţia costă 200.000 de euro, iar cabina hiperbară, 500.000 de euro. Vor beneficia de această terapie pacienţii veniţi în urgenţă, intoxicaţi cu monoxid de carbon, înecaţi, cu traumatisme cerebrale acute şi accidente vasculare grave“, a declarat directorul economic al Centrului de Sănătate, Ionela Ciotlăuş.

Cabina, la subsol

Cabina va fi montată la subsol, iar acum se fac amenajările necesare. Cabina hiperbară are 12 locuri şi permite introducerea unei tărgi pentru pacienţii care sunt în stare de inconştienţă. „Este o cameră izolată, ca un submarin. Acolo se administrează oxigen, la presiune crescută, care trece direct în sânge, în cantitate mare, înfluenţând metabolismul local al celulelor“, a explicat dr.Dragoş Popa, director medical  Centrul de Sănătate Nova Vita.
La Târgu-Mureş nu există personal specializat, iar pentru o perioadă se va deplasa aici medicul din Constanţa.

Deşi învaţă la facultate câte ceva despre medicina hiperbară, ei nu au posibilitatea să facă rezidenţiatul la această specializare, în ţară.

Terapia hiperbară este folosită de multe vedete internaţionale care au şi acasă propria cabină, pentru întinerire. La Târgu-Mureş, doritorii vor putea să se înscrie la cel puţin 10 şedinţe. Conducerea spitalului nu a fixat încă taxa pentru o şedinţă, dar va fi diferenţiată în funcţie de nevoile fiecărui pacient.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite