Târgu-Mureş: Toboşarul cetăţii Sighişoara înregistrat la OSIM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Toboşarul cetăţii Sighişoara înregistrat la OSIM
Târgu-Mureş: Toboşarul cetăţii Sighişoara înregistrat la OSIM

Prima marcă înregistrată cu suflet din ţară se află la Sighişoara. Marca “Toboşarul cetăţii” este protejată timp de zece ani la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Toboşarul Cetăţii din Sighişoara, Dorin Stanciu, a devenit marcă înregistrată după ce recent a obţinut un brevet de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. “Este singura marcă înregistrată cu suflet. Am făcut-o şi pentru a-mi recupera investiţia făcută în toţi aceşti ani, inclusiv suma achitată pentru înregistrare la OSIM”, a declarat toboşarul.

Marca sa este protejată  pentru o perioadă de zece ani, timp în care nimeni nu poate beneficia de această titulatură. „Ideea este de a toboşări în orice cetate din România, fiindcă nimeni, vreme de 10 ani, nu se mai poate numi «toboşarul cetăţii» în afară de mine. Dacă au nevoie, celelalte cetăţi româneşti n-au decât să mă închirieze”, declară Dorin Stanciu.

Personaj excentric, de epocă

Toboşarul este un personaj inedit în peisajul Sighişoarei. Îmbrăcat în haine de epocă, el întâmpină turiştii în Cetatea Medievală şi le urează “Bun venit!” în 56 de limbi. El a reprezentat şi imaginea standurilor de prezentare la diferite târguri de turism desfăşurate în ultimii ani. Din 3 ianuarie 2006 a fost angajat la primăria din Sighişoara cu meseria de toboşar al cetăţii, fiind plătit cu salariul minim pe economie, iar ulterior a devenit liber profesionist. Ideea de a fi toboşar a fost a lui pentru că îi place spectacolul şi vrea le aducă tuturor veselie.

"M-am gândit aşa, că oraşul ăsta are o foarte mare importanţă istorică, şi e prea mort. Trebuia să scot cumva în evidenţă că Sighişoara are singura cetate medievală locuită din Europa. Modelul meu a fost toboşarul din Turnul cu Ceas, el era cel care închidea cetatea după lăsarea întunericului. El deschidea dimineaţa şi îi conducea pe străini prin cetate”, spune Dorin Stanciu, care i-a cerut primarului Sighişoarei să-i mai angajeze două ajutoare, respectiv un halebardier şi un bufon.

Istoria Cetăţii Medievale Sighişoara
Sighişoara, oraş monument aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO se poate mândri cu singura cetate medievală locuită şi în prezent. Piatra de temelie a cetăţii a fost pusă în anul 1280. Treptat, în jurul acesteia s-au stabilit meşteşugari, care au au creat numeroase turnuri de apărare, cel mai impunător fiind Turnul cu Ceas, înalt de 64 de metri, care azi adăposteşte Muzeul de Istorie.



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite