Numărul „şcolăriţelor“ cu bebeluşi a crescut alarmant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de educaţie, tentaţia banilor şi spritul de aventură, uneori, aduc fetele la condiţia de mamă înainte să împlinească 18 ani. De la începutul anului şi până în prezent, la Centrul Materna au ajuns nouă mame, din care cinci sunt minore, dar şi 11 copii, de la câteva săptămâni până la doi ani.

Criza economică aduce cu sine şi criza morală. În judeţul Mureş goana după bani a creat fisuri în familii. Tot mai multe fete minore ajung mame înainte cu mult de absolvirea liceului.  La Centrul Materna, care găzduieşte mamele cu probleme , ca niciodată , în ultimele luni, au apelat deodată cinci fete care s-au trezit cu bebeluşi după o noapte de... discotecă.

Multe din familii bune

La vârsta când poate unele fete nu s-au rupt cu totul de păpuşi,  altele ajung să ţină în braţe propriul copil. Minorele care devin mame înainte de terminarea şcolii provin în egală măsură de la sate şi oraşe. Anul acesta, doar una din cinci este de etnie rromă. Şcolăriţele cu bebeluşi provin şi din familii bune, dar care au scăpat lucrurile de sub control, în goana după bani.

Nu e de mirare că ajung la Centrul Materna minore care au rămas însărcinate. Anul acesta, cazurile au fost multe şi au apărut unele după altele . Lipsa de educaţie, banii şi spritul de aventură, uneori, aduc fetele la condiţia de mamă înainte să împlinească 18 ani“, a declarat coordonatoarea Centrului, Ana Chirteş.

Toate fetele care au ajuns în adăpostul specialiştilor Centrului Materna sunt încă în perioada şcolii. Au ştiut că vor veni aici, de cum au născut. Unele chiar din timpul sarcinii. „ Am 14 ani. Voiam să fac liceul, dar m-am dus cu prietenul meu la un chef. Nu m-am gândit că pot rămâne atât de uşor însărcinată. Nici nu mi-am dat seama multe luni, doar aproape când să nasc. Părinţii sunt supăraţi, nu ştiu dacă mă vor lăsa cu copilul. Nici nu am ştiut ce să fac cu feciorul. Aici măcar învăţ cum să îl îngrijesc“, povesteşte Marinela I.

Consultaţii şi terapie

Fetele au regim special, adică pot rămâne aici până la terminarea şcolii, împreună cu copilul. Primul pas este meseria de mamă. Specialiştii de la Materna învaţă şcolăriţele cum să îşi hrănească bebeluşii, cum să îi spele, cum să se comporte ca mame.

Fetele au aisgurate consultaţii medicale şi au acces la servicii de terapie.  Între timp cele care vor să meargă la şcoală sunt ajutate. În timpul orelor, bebeluşii le aşteaptă cuminţi acasă. „Cea mai mare satisfacţie a noastră a fost o liceancă care a născut în clasa a noua. A terminat şcoala şi la sfârşitul anului toate fetele aveau braţele pline de flori, iar ea stătea în mijlocul curţii şi îşi strîngea la piept fetiţa“, povesteşte Ana Chirteş, coordonatoare Centrul Materna.

Când vor ieşi pentru totdeauna afară din Centru, fetele mame vor avea o altă viaţă. O diplomă în geantă, nişte bani de buzunar şi copilaşii în braţe. Un loc de muncă şi un acoperiş deasupra capului. Chiar dacă uneori e greu să convingi  familia sau angajatorii că fiecare are dreptul la a doua şansă.

„Reprezentanţii Centrului Materna îşi fac bine treaba. Reuşesc în cele din urmă să găsească soluţii. Când vine vorba de anagajare, agenţii economici sunt reticenţi.  Ei nu angajează decât persoane calificate, cu experienţă. E dificil să aibă experienţă o tânără care a terminat un liceu.  Iar comunitatea, de asemenea, acceptă greu faptul că o minoră aduce pe lume un copil înainte să împlinească 18 ani“, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, Doru Constantin.

De la începutul anului şi până acum, la Centrul Materna au ajuns 9 mame, din care 5 sunt minore şi 11 copii, de la câteva săptămâni până la doi ani. Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Mureş se aşteaptă ca numărul mamelor care au nevoie de adăpost să crească odată cu venirea anotimpului rece.

Au fost păcălite de un trai mai bun

Minorele însărcinate sunt supravegheate atent de specialiştii Centrului Materna.  Fetele vor alege o metoda contraceptiv potrivită, iar pentru că de obicei, taţii nu mai vor să recunoască bebeluşii, mamele sunt ajutate să intre în familiile lor.  Cele mai multe minore sunt lăsate însărcinate de bărbaţi mai mari ca vârstă, iar unii dintre ei le promit o viaţă mai bună, chiar şi în străinătate. Câtă vreme sunt în grija Centrului tinerele nu vor consuma băuturi alcoolice, ieşirea se face doar pe baza unei adeverinţe  şi vor respecta programul impus de specialişti.

Până acum, nicio liceancă instruită la „şcoala mamei“ nu şi-a părăsit copilul.  Mai mult, minorele sunt prelaute în evidenţă încă de la prezentarea la Maternitate. Aici li se fac fotografii pentru a putea fi identificate mai uşor în cazul în care vor să plece din spital fără bebeluşi.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite