Târgu-Mureş: Numărătoarea inversă în portofel pentru prima zi de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Numărătoarea inversă în portofel pentru prima zi de şcoală
Târgu-Mureş: Numărătoarea inversă în portofel pentru prima zi de şcoală

11 zile îi mai despart pe elevi de prima zi de şcoală. Goana după rechizite este în plină desfăşurare, cei mai „conştiincioşi” fiind părinţii şcolarilor din clasa I.

Grădiniţele încep activitatea de obicei înaintea şcolilor aşadar părinţii preşcolarilor au primit deja lista cu rechizitele pe care trebuie să le pregătească celor mici. Şi pentru noul  an la grădiniţă sunt necesare rechizite noi. Listele cu necesarul au fost transmise părinţilor, iar aceştia din urmă ştiu exact de ce produse au nevoie. „Pentru grupa mijlocie, este nevoie de două blocuri de desen, un caiet maculator, o cutie cu creioane colorate, o cutie de acuarele, carioca, plastilină, hârtie glasată, hârtie creponată, două ascuţitori, două pensule, lipici, o forfecuţă cu vârf rotunjit, o carte de colorat, coli albe şi colorate. Toate costă până la 100 ron”, ne-a declarat,  Boca Maria, educatoare la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 4 din Târgu Mureş.

Pretenţii şi în clasa I

Cheltuieli mari necesită şi pregătirea pentru clasa I. Este primul an de şcoală, iar acest lucru presupune şi achiziţionarea uniformei speciale. În magazine, o uniformă pentru fetiţe costă, în medie, 30 de lei, iar una de băieţi 50 de lei. Tot acum trebuie cumpărat şi primul ghiozdan care trebuie să fie echipat complet, iar pe lângă produsele obişnuite părinţii sunt nevoiţi să cumpere şi ceva culegeri de texte literare şi de matematică. Învăţătorii cred că cei mici trebuie obişnuiţi cu munca suplimentară, iar părinţii, la rândul lor, trebuie să înveţe să-şi supravegheze odraslele atunci când învaţă.

Preţuri buclucaşe

Primele magazine pe care le vizitează mureşenii atunci când pornesc să cumpere rechizite sunt hypermarketurile sau supermarketurile. Raioane întregi au fost decorate şi pregătite special în aceste locaţii. Cei cu venituri medii preferă să-şi facă aprovizionarea de aici, odată cu celelalte cumpărături, chiar dacă preţurile sunt puţin mai mari decât în magazinele mici. Spre exemplu, un ghiozdan roz pentru şcolăriţe, inscripţionat cu un model de Barbie, costă, în supermarket, 100 de lei.  Preferinţele pentru personaje sau mărci ale copiilor se schimbă des, aşa că şi designul produselor cu personaje gen Hanna Montana (un personaj foarte îndrăgit în rândul fetiţelor, n.r.), respectiv Harry Potter, Batman sau Spiderman, preferaţii băieţilor, pot influenţa bugetul familiei.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite