Noul Cod al Muncii, spaima angajatorilor mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Angajatorii prinşi cu salariaţi fără forme legale riscă amendă de până la 20.000 de lei, dar pot face şi închisoare dacă au mai mult de cinci astfel de angajaţi.  De frica amenzilor sau a închisorii pentru munca la negru, ,mii de mureşeni au fost angajaţi cu contracte de muncă.

Prevederile Noului Cod al Muncii, dar şi campania de controale iniţiată de Inspectoratul Teritorial de Muncă  îi sperie pe angajatorii mureşeni. Gândul că s-ar putea alege cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare angajat fără forme legale, i-a făcut pe mulţi patroni mureşeni să intre în legalitate.

Astfel, doar în ultima săptămână la ITM s-au înregistrat 2.159 de contracte de muncă noi, faţă de 4.000 câte fuseseră înregistrate în toată luna aprilie. „Au crescut foarte mult numărul acestor contracte, din cauza amenzilor drastice prevăzute de noul Cod al Muncii, dar şi din cauza faptului că angajatorii prinşi cu mai mult de cinci angajaţi fără forme legale se pot alege cu amendă penală sau închisoare”, a precizat Andre Mureşan, inspector şef ITM Mureş.

Chiar şi aşa, în urma controalelor efectuate de inspectorii mureşeni s-au depistat nereguli, amenzile fiind de 62.500 de lei. „În prima săptămână a lunii mai inspectorii ITM Mureş au efectuat 59 de controale, în urma cărora au sancţionat opt angajatori, fiind depistate opt persoane care lucrau fără forme legale. Acestea munceau în construcţii, alimentaţie publică şi coafură-cosmetică. Controalele vor continua şi în perioada următoare”, a mai spus Andrei Mureşan.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite