Noaptea Muzeelor la Târgu-Mureș! Expoziţie despre gepizi şi o vizită 3D prin cetăţile dacice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie despre cultura materială a gepizilor, cu peste 300 de piese, în special bijuterii şi o "plimbare" virtuală prin interiorul cetăţilor dacice, prin tehnologia 3D, se numără printre evenimentele de la Noaptea Muzeelor, ce va avea loc până la ora 2.00 la Târgu Mureş.

Cu ocazia celei de-a şaptea ediţii a Nopţii Muzeelor, instituţiile de cultură din Târgu Mureş vor fi deschise de la ora 9.00 până noaptea, la ora 2.00, accesul publicului fiind gratuit.

Se estimează că vor fi 6-7.000 de vizitatori în muzee, iar evenimentul va include mai multe expoziţii, lansări de carte şi ateliere dedicate tuturor vârstelor.

Între acestea se numără o expoziţie inedită - "Gepizii - războinici şi artizani", despre acest popor migrator care a trăit în secolele VI-VII în centrul Transilvaniei, precum şi o proiecţie 3D intitulată "Dacii în era virtuală", în care vizitatorii se vor putea "plimba" cu ajutorul tehnologiei 3D în interiorul unor cetăţi dacice.

Expoziţia "Gepizii - războinici şi artizani" se va deschide în Cetatea Medievală din Târgu Mureş la ora 20.00 şi va aduce în faţa publicului peste 300 de piese din diferite materiale, majoritatea din aur şi argint, care aparţin culturii gepizilor şi care au fost descoperite de-a lungul anilor. Piesele provin din mai multe muzee şi institute de cercetare, precum Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" din Bucureşti, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Judeţean Mureş şi Muzeul Judeţean Satu Mare.


Tot în cadrul evenimentului, va avea loc proiecţia 3D intitulată "Dacii în era virtuală", în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureş. Astfel, vizitatorii se vor putea "plimba" cu ajutorul tehnologiei 3D în interiorul impresionantelor cetăţi dacice de la Blidaru, Costeşti şi Luncani - Piatra Roşie, care au fost "reconstruite" cu ajutorul specialiştilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei de la Cluj-Napoca.

Muzee din peste 30 de oraşe din ţară (Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Braşov, Brăila, Bucureşti, Caransebeş, Constanţa, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş şi Turda) îşi aşteaptă vizitatorii sâmbătă, în nocturnă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite