Târgu-Mureş: Portret/Szilagyi Nicolae vede gheaţa ca o sursă de venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuile de gheaţă create de firma mureşeanului reprezintă un element de lux şi stil pentru orice eveniment cu adevărat monden. Iată cum arta poate deveni afacere.

Sili, cum îl ştiu toţi apropiaţii, este un tânăr cu viziune. În urmă cu mai bine de un an, i-a venit o idee de afacere care i-a schimbat cursul vieţii. „Lucram ca barman şi am văzut un bar de gheaţă la o petrecere, fapt care mi s-a părut extrem de interesant. Văzusem în trecut, pe internet, imagini cu astfel de creaţii şi mi-am dat seama atunci că ar fi nevoie de cineva în Mureş care să facă statui din gheaţă pentru evenimente mondene, festivităţi sau nunţi. Atunci am început să caut informaţii în legătură cu industria sculpturilor în gheaţă”, povesteşte mureşeanul.


S-a născut Ice Advertising



Aparatura specială pentru crearea statuilor a cumpărat-o din Timişoara, iar după ce a învăţat procedurile de producţie, Sili a intrat cu adevărat în lumea afacerilor. „Am achiziţionat 30 de mulaje, sau, mai bine spus, forme de statui. Eram conştient că voi avea nevoie de un sculptor, pentru a acoperi nevoile speciale ale unor clienţi, dar am rezolvat ulterior şi problema asta. Un prieten de-al meu, sculptor în lemn şi ceramică, s-a adaptat perfect la lucrul cu gheaţa şi realizează lucrările cele mai pretenţioase”, declară tânărul. Numele firmei, Ice Advertising, s-a născut din intenţia mureşeanului de a promova evenimente cu ajutorul gheţii.


Eforturi susţinute


Potrivit tânărului, o statuie de gheaţă este rezultatul mai multor zile de muncă susţinută în condiţii speciale. Blocurile de gheaţă care urmează a fi sculptate sunt gata după 3 zile la termepraturi extrem de scăzute, iar sculptura propriu-zisă durează aproximativ o zi. Statuile mari se realizează din 3 blocuri de gheaţă de câteva sute de kilograme, care se topesc după câteva zeci de ore, aşadar sunt perfecte pentru evenimentele de durată.

„Pentru o statuie de dimensiuni mari, procesul de producţie poate ajunge şi la 9 zile, în total. Cu cât statuia este mai mare, cu atât aceasta se topeşte mai greu. Oricum, eforturile noastre sunt apreciate de cei care ne admiră creaţiile şi observă cât de spectaculos gheaţa devine parcă vie, mai ales că operele sunt luminate, sau uneori au flori, fructe ori fotografii în interior”, declară Sili.

În ţară mai există doar patru astfel de companii, specializate în statui de gheaţă, astfel că ofertele au început să curgă încă din primele luni de activitate. „Am avut foarte multe comenzi până acum, iar până în octombrie suntem acoperiţi. În viitor îmi propun să dezvolt compania şi să ajungem la un nivel de creaţie cât mai ridicat”, ne-a declarat Szilagyi Nicolae.

Profil
Născut
11 octombrie 1986, la Târgu-Mureş

Activitate profesională
Producător

Educaţie
Facultatea de Management din cadrul Universităţii Spiru Haret

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place
„Sunt genul de om care apreciază libertatea, de aceea îmi place foarte mult să lucrez pentru mine, să fiu propriul meu şef. Îmi place să mă relaxez după o săptămână grea, să fac o plimbare în aer liber, sau pur şi simplu să nu depun efort. Ţin foarte mult la momentele petrecute alături de prietenii mei. Nu sunt o persoană foarte sociabilă, astfel că prietenii pe care îi am sunt foarte importanţi pentru mine”, recunoaşte Sili.

Ce nu-i place
 „Nu-mi plac oamenii mincinoşi, sau care nu sunt în stare să ducă la bun sfârşit un proiect, ori o promisiune. Mi se pare foarte neplăcut ca cineva care greşeşte faţă de mine să mă evite, pentru că eu sunt un om direct, căruia îi place să fie tratat corect de cei din jur”, declară tânărul.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai important eveniment la care ai participat?
S.N.: Momentul pe care îl consider eu cel mai important a fost lansarea clubului The Edge, unde am expus două statui de dimensiuni mari, care au putut fi admirate de sute de mureşeni.
Cum ţi-ai descrie targetul?
S.N.: Doar anumite persoane, mai pretenţioase şi cu un buget pe măsură, caută asemenea opere. Aşa şi trebuie, pentru că altfel, munca noastră nu ar fi apreciată atât cât merită. Statuile de gheaţă reprezintă un element de lux, aşadar nu sunt pentru oricine.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite