Târgu-Mureş: Portret/ Olga Nemes e mândră că e târgumureşeancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret/ Olga Nemes e mândră că e târgumureşeancă
Târgu-Mureş: Portret/ Olga Nemes e mândră că e târgumureşeancă

Multipla campioană la tenis de masă a ajuns să facă performanţă de la o vârstă fragedă. Succesul a necesitat însă şi sacrificii, cel mai mare fiind despărţirea de familie.

Olga Nemes s-a reântors de curând pe plaiurile natale, iar revederea oraşului în care a copilărit a făcut-o să-şi amintească drumul parcurs în carieră, bucuriile, dar şi tristeţile pe care le-a trăit până acum. Pasiunea pentru tenis de masă a început de mică, la îndemnul tatălui său.


„Tata ne punea şi pe mine şi pe sora mea să jucăm atât tenis de masă cât şi tenis de câmp. Aveam patru ani când am început, iar la şapte ani am avut deja primele rezultate”, îşi aminteşte campioana. Prima competiţie importantă câştigară a fost „Paleta de argint”, într-un concurs unde era cea mai mică dintre participante.


„Făceam şi opt ore de antrenamente pe zi. Ieşeam de de scoală, mâncam, jucam tenis de masă, îmi făceam lecţiile, iar în pauză jucam mai departe. Era forte obositor, însă îmi plăceau concursurile, chiar dacă antrenamentele erau mult mai grele”, mărturiseşte Olga Nemes. Primul sacrificiu pentru a putea avea performanţă l-a făcut la zece ani, când a locuit departe de părinţi, într-un cămin sportiv la Bucureşti. După un an s-a reîntors acasă, fiind deja membră a lotului naţional de senioare la doar 11 ani.

„Eram cea mai mică din lot, iar anul următor am participat deja la concursul mondial de tenis de masă de la Novi Sad, iar peste doi ani la mondialele de la Tokio”, povesteşte Olga Nemes.

Printre cei mai buni sportivi din Europa

 În acelaşi an, Olga Nemes a reuşit să ajungă printre primii doisprezece sportivi la tenis de masă din Europa. „Cei mai tineri participanti aveau 17 ani, eu am fost singura şi încă sunt, care la 14 ani a participat şi a şi câştigat competiţia Europa Top 12, ce a avut loc la Cleveland in Anglia. Am fost singura participantă din Români, iar apoi am devenit foarte cunoscută în ţară prin apariţiile la televizor din acea vreme”, mărturiseşte campioana.

Plecarea din ţară

 La vârsta de 15 ani cariera Olgăi Nemes se schimbă radical, când, după o competiţie ce a avut loc în Elveţia, este luată de o familie de germani şi dusă la ei acasă. „Tata vorbise cu ei înainte şi au acceptat să locuiesc la ei şi să-mi continui cariera în acelaşi timp. A fost palpitant să plec de la competiţei, ultimii 15 pînă acasă i-am parcurs în porbagajul maşinii”, îşi aminteşte campioana.


După doi ani Olga Nemes a început să joace tenis de masă pentru Germania. „Era ciudat să concurez cu sportivele din România şi chiar dacă eu câştigam nu era o bucurie completă”, spune sportiva. Olga Nemes a continuat să joace tenis de masă până în 2003, iar apoi a început să antreneze şi să organizeze cantonamente pentru copii dar şi pentru adulţii care vor să înveţe acest sport.

Întrebări şi răspunsuri?

Cum a fost reîntâlnirea cu oraşul?

Foarte emoţionată. Eu am venit să organizez un cantonament de tenis de masă pentru copii şi adulţi la Sovata. După ’89 am revenit de multe ori în ţară, simt că parcă nici n-am plecat.

După plecarea dumneavoastră din ţară familia rămasă acasă a avut de suferit?

Atunci când am plecat s-a zvonit că am fost răpită. Ai mei au avut probleme cu fosta Securitate, aveau telefoanele ascultate, iar sora mea nu mai avea voie să joace tenis de masă la concursuri.

Ce-i place:

Îmi place multiculturalitatea, să vorbesc multe limbi şi să vizitez multe ţări. Îmi place să mă plimb, să cunosc oameni noi şi să reîntâlnesc prieteni vechi. Îmi place să compar mentalităţile oamenilor. Îmi plac oamenii deschisi, interesanţi, cu care pot purta o conversaţie. Iubesc să mă relaxez la spa, să merg la manichiură şi la masaj. Îmi place să joc tenis de câmp.

Ce nu-i place:
Nu sunt femeie de casă, gătesc uneori dacă vreau, dar nu sunt gospodină. Nu-mi place minciuna. Nu-mi plac oamenii închişi la minte, nu-mi plac cei care cred despre ei că sunt superiori. Nu sunt pasionată de shopping, mă oboseşte.

Data naşterii:
9 iunie 1968 la Târgu Mureş
Studii:
Clasa a IX-a şi a X-a la Liceul Bolyai, profil sportiv
Profesie:
Multiplă campioană europeana, antrenoare de tenis de masă
Stare civilă
Divorţată, un copil
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite