Târgu-Mureş: Teatrul Naţional în şantier încă 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Teatrul Naţional în şantier încă 15 ani
Târgu-Mureş: Teatrul Naţional în şantier încă 15 ani

Slaba finanţare duce la stagnarea lucrărilor de reabilitare a clădirii Teatrului Naţional. Conducerea instituţiei a epuizat banii veniţi de la minister pentru premierele din acest an, încă din luna mai.

Reabilitarea clădirii Teatrului Naţional din Târgu-Mureş este pe departe de a fi finalizată. Motivul este lipsa fondurilor. Conducerea teatrului se plânge de asemenea şi de lipsa finanţării de la Ministerul Culturii. „Am reuşit să depăşim o treime din ceea ce înseamnă costul reparaţiilor măcar din punct de vedere financiar, alminteri lucrurile sunt departe de a sta bine. Finanţarea a fost minimală, iar în ritmul în care aceasta vine  poate că nici în 15 ani nu vom termina lucrările de reabilitare a clădirii teatrului”, a spus Vlad Rădescu, directorul instituţiei.

Reparaţii de întreţinere

Potrivit directorului, momentan se lucrează în subsolul teatrului deoarece există probleme cu infiltraţiile şi scurgerile, iar mai nou s-a început lucrările şi în exteriorul clădirii. „Va dura foarte mult. Ar mai fi nevoie de cel putin 14 milioane RON, iar anul acesta am primit  doar un milion iar două treimi din aceşti bani s-au şi consumat. E greu că nu putem programa lucrările, neştiind când şi dacă va mai veni finaţarea”, a spus directorul.

Fără bani pentru noi premiere

Teatrul Naţional obţine finanţarea din două surse: de la Ministerul Culturii şi Cultelor şi din surse proprii, adică banii obţinuţi din încasările biletelor şi din închirierea sălilor de spectacole. Momentan banii primiţi de la minister s-au terminat. „Am primit pentru anul financiar 2009 de la Ministerul Culturii suma de 340.000 de lei, bani pe care i-am folosit pentru a scoate patru premiere, două la secţia română şi două la secţia maghiară. Pe lângă aceştia am avut şi 140.000 de lei obţinuţi din vânzarea biletelor care s-au terminat. Finanţarea primită de la Ministerul Culturii s-a terminat în luna mai, iar dacă nu vom mai primi bani nu mai putem scoate nici o premieră”, a spus directorul Vlad Rădescu.

Potrivit acestuia, în acest an secţia română a Teatrului Naţional a avut până acum o premieră cu spectacolul „Campionatul de improvizaţie”, iar a doua va fi diseară cu piesa de teatru „Krum”. Doar pentru aceasta din urmă Teatrul Naţional a cheltuit 35.000 de euro. „Cele două companii ale Teatrul Naţional consumă anual aproximativ 550.000 de lei pentru producţii. În mod normal teatrul are anual şase premiere la fiecare secţie, iar împărţită suma respectivă ar însemna undeva la aproximativ 8.000 de euro pe premieră. Gândiţi-vă doar cât costă cotumul unui actor?”, a precizat directorul.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite