Mureşenii se aprovizonează cu artificii pentru Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artificiile pot fi periculoase
Artificiile pot fi periculoase

Magazinele care comercializează astfel de produse sunt verificate drastic de către poliţişti. Mureşenii îşi pot achiziţiona obiectele pirotehnice din magazinele speciale deschise în preajma hipermarketurilor

Mureşenii vor să petreacă un Revelion cât mai luminos, drept pentru care magazinele ce comercializează artificii, steluţe şi fumigene sunt deja căutate de cumpărători. Preţurile obiectelor pirotehnice diferă în funcţie de model şi mărime, iar oferta comercianţilor este una bogată. „Avem numeroase produse, de la steluţe până la artificii cu 20 de focuri, ce zboară la 20 de metri”, spune Emese Okanyi, vânzătoare.


Legislaţie dură


Comercializarea acestor produse i-a pus în alertă pe poliţiştii mureşeni, care verifică atent marfa vândută, mai ales de când legislaţia în domeniu a devenit mai drastică. În urma controalelor s-au depistat şi primele nereguli, astfel trei tineri s-au ales deja cu dosar penal, după ce au pus în vânzare 8 kg de obiecte pirotehnice interzise de lege. Conform legislaţiei este interzisă comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria “obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I. “Sancţiunea pentru încălcarea acestor norme legale este închisoarea de la 6 luni la un an”, a precizat Livia Popa, purtător de cuvânt al IPJ Mureş. Aceasta a dat asigurări că acţiunile de control efectuate de poliştişti vor continua, tocmai pentru ca pe piaţă să nu ajungă obiecte pirotehnice care îi pot răni pe mureşeni.


Steluţele, atracţia Revelionului


Cele mai căutate produse pirotehnice din acest an sunt steluţele. “Un pachet costă 2,5 lei şi sunt ideale şi pentru bradul de Crăciun şi pot fi aprinse şi de copii. Tinerii caută însă artificii, vulcani, rachete sau vârtejuri luminoase. Cel mai scumpe artificii costă 300 de lei, au 20 de focuri şi zboară la 20 de metri. Vulcanii costă între 5 şi 10 lei, fumigenele 10 lei, iar rachetele între 15 şi 20 de lei”, a precizat Emese Okanyi. Potrivit acesteia marfa nu se vinde persoanelor sub 18 ani, iar în această săptămână numărul cumpărătorilor va creşte semnificativ. Cei care nu şi-au achiziţionat obiectele pirotehnice o pot face încă din magazinele speciale, deschise în preajma hipermarketurilor Auchan şi Real, dar şi din Piaţa Armatei. Pentru toţi însă, Primăria municipiului a pregătit în Piaţa Trandafirilor un foc de artificii la cumpăna dintre ani.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite