Târgu-Mureş: Mureşenii vor avea o hartă socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Mureşenii vor avea o hartă socială
Târgu-Mureş: Mureşenii vor avea o hartă socială

Păturile nevoiaşe ale societăţii mureşene vor şti exact unde pot găsi sprijin. Fundaţia Alpha Transilvană pregăteşte o hartă a nevoilor şi soluţiilor sociale la nivel de judeţ.

Fundaţia Alpha Transilvană pregăteşte crearea unei hărţi a nevoilor sociale la nivelul întregului judeţ Mureş.Vor fi vizate serviciile socio-medicale, problemele vârstnicilor, ale familiei şi copiilor, precum şi reintegrarea în societate a foştilor deţinuţi. Scopul proiectului este acela de a fixa zonele problematice din punct de vedere social pe toată suprafaţa zonei Mureş şi de a prezenta soluţii pentru rezolvarea problemelor persoanelor nevoiaşe. Totodată, harta se vrea a fi o formă de suport activ pentru familiile şi comunităţile aflate în orice fel de dificultate.

„Proiectul „Harta Socială a judeţului Mureş” prevede suprapunerea datelor ce privesc nevoile sociale exprimate la nivelul întregului judeţ, respectiv a serviciilor sociale existente pentru persoanele cu diferite nevoi speciale prestate de instituţii publice, asociaţii, fundaţii şi culte. Proiectul e justificat prin faptul că procesul de planificare strategică în domeniul serviciilor sociale este la început şi nu este suficient de transparent”, a declarat Eva Gyorki, membru al Consiliului Director al Fundaţiei Alpha Transilvană.

Grup de iniţiativă

Harta Socială urmează să fie finalizată până cel târziu în luna noiembrie a anului viitor, timp în care reprezentanţii fundaţiei vor constitui unui grup de iniţiativă. Acesta va fi format din membri ale tuturor instituţiilor sociale mureşene. Grupul va elabora planificarea strategică a serviciilor sociale şi vor face lobby catre autorităţile publice în vederea dezvoltării serviciilor sociale în judeţul nostru. Harta propriu-zisă va conţine, aşadar, zonele problematice din punct de vedere al nevoilor sociale din întreg judeţul Mureş, plus prezentarea instituţiilor care pot veni în ajutorul mureşenilor aflaţi în dificultate.

„Lucrând în comunitate şi pentru comunitate, suntem aproape de pulsul real al vieţii. Ne considerăm, ca şi organizaţie, chemaţi să sensibilizăm şi să umplem miile de lipsuri concrete la nivelul vieţii cotidiene personale, familiale şi comunitare, nevoi care nu se pot rezolva numai prin legi sau alocări de fonduri”, a completat Eva Gyorki.În primă instanţă vor fi tipărite 600 astfel de broşuri care vor fi distribuite în zonele ţintă, urmând ca numărul acestora să crească gradual.

Proiect de 80.000 de euro


Harta Socială a judeţului va fi creată cu fonduri de la Mecanismul Financiar al Zonei Economice Europene (n.r. European Economic Area, sau EEA). Costul total al proiectului se ridică la 82.200 de euro, dintre care instituţia europeană va plăti 62.000 de euro, adică aproape 88%. Restul va fi acoperit din bani proveniţi din fondurile fundaţiei Alpha Transilvană. Proiectul social a fost creat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş.

Declaraţie

“Harta Socială a judeţului prevede informarea cu privire la nevoile sociale şi serviciile sociale existente în Mureş”, a declarat Eva Gyorki, membru al Comitetului Director al Fundaţiei Alpha Transilvană.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite