Târgu-Mureş: Mureşenii sunt nemulţumiţi de repartitoarele de costuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Mureşenii sunt nemulţumiţi de repartitoarele de costuri
Târgu-Mureş: Mureşenii sunt nemulţumiţi de repartitoarele de costuri

Plata în euro pentru citirea acestora îi supără pe localnici. CJPC Mureş primeşte tot mai multe plângeri de la locatarii apartamentelor dotate cu repartitoare.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Mureş primeşte plângeri de la localnicii ale căror apartamente sunt dotate cu repartitoare de costuri pentru agentul termic. Principalele nemulţumiri ale locatarilor vizează tariful calculat în euro pentru citirea plăţii apei calde şi a căldurii, precum şi faptul că, afirmă aceştia, dispozitivele nu funcţionează la standarde ridicate pe timp de iarnă. Acest fapt duce la temperaturi de sub 20 de grade în apartamente în lunile friguroase. Renate Kulcsar, locatara unui bloc din Aleea Carpaţi, este una dintre  persoanele care nu au ezitat să îşi exprime oful la CJPC Mureş.


„Având repartitor am crezut că voi plăti exact atât cât consum şi că nu voi avea probleme legate de căldura în apartament, însă nu a fost deloc aşa. Plătesc mult mai mult pentru apa caldă acum, decât o făceam înainte şi, în plus, tariful pentru citirea repartitorului este calculat în euro şi creşte gradual. Până la sfârşitul anului probabil vom plăti cu toţii 5 lei pentru simpla citire a repartitorului în loc de 1,6 lei cât plăteam pentru citirea a 3 apometre, câte aveam în apartament înainte”, a declarat doamna Kulcsar, care a prezentat atât presei, cât şi reprezentanţilor CJPC Mureş, facturi care demonstrează costurile ridicate pentru agentul termic.


Mai mult, în 2009 femeia a primit retroactiv factura pentru anul 2008, calculată la cursul euro de anul acesta.  Cazul mureşencei nu este singular, în condiţiile în care tot mai mulţi localnici sunt dezamăgiţi de costul ridicat la apă caldă. „Primim multe reclamaţii de la mureşeni nemulţumiţi cu repartitoarele. Sperăm să se modifice sistemul de calcul la citirea apei, deoarece nu e normal ca tarifele să fie calculate în euro”, a declarat Alexandru Presecan, directorul CJPC Mureş.


Repartitorul de cost

Dispozitivul pentru citirea costurilor la agentul termic foloseşte tehnica de măsurare cu 2 senzori. Un senzor măsoară temperatura pe suprafaţa radiatorului, în timp ce al doilea senzor măsoară temperatura camerei. Consumul de energie este calculat pe baza diferenţei dintre aceste două temperaturi.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite