Târgu-Mureş: Mureşenii nu vor mai fi păcăliţi la casele de schimb valutar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Mureşenii nu vor mai fi păcăliţi la casele de schimb valutar
Târgu-Mureş: Mureşenii nu vor mai fi păcăliţi la casele de schimb valutar

Valuta va fi cumpărată într-un mod civilizat în Târgu-Mureş. Reglementările ANPC-ului cu privire la activitatea de schimb valutar protejează clienţii de trucurile ieftine.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a introdus în 7 iulie o serie de reglementări menite să blocheze înşelăciunile de la casele de schimb valutar din ţară şi care au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel, casele de schimb valutar din Târgu-Mureş vor fi nevoite să informeze în scris clienţii cu privire la cursul de schimb practicat şi a sumei pe care o primesc.


“Am primit mai multe sesizări de la mureşenii care nu erau informaţi corespunzător cu privire la comisionul practicat de casele de schimb valutar din oraş. Aceştia erau puşi în situaţia de a primi mult mai puţini bani decat calculaseră iniţial, pentru că nu erau înştiinţaţi de existenţa comisioanelor respective de către angajaţii caselor de schimb”, ne-a declarat Cârstea Anica, comisar superior în cadrul Comisariatului Regional de Protecţia Consumatorului Mureş.


Birocraţie necesară


Formularul de acceptare a tranzacţiei valutare va fi scris pe o singură pagină de format A5, vizibil şi lizibil, care va trebui să cuprindă obligatoriu informaţii referitoare la denumirea şi adresa operatorului economic, data emiterii, numele şi prenumele consumatorului, seria şi numărul de buletin al acestuia, suma tranzacţionată, suma ce urmează a fi încasată de consumator, semnătura operatorului şi cea a consumatorului. Formularul-tip va fi întocmit atât în limba română, cât şi în limba engleză, în două exemplare, un exemplar pentru consumator, iar celălalt pentru operatorul economic.


Adio înşelăciuni!


Conform reprezentanţilor CRPC Mureş, reglementările instituţiei-mamă sunt binevenite deoarece vor stopa în sfârşit păcălelile de la casele de schimb valutar. În trecut, odată încheiată tranzacţia şi semnată chitanţa de către client, inspectorii de la Protecţia Consumatorului nu puteau interveni pentru soluţionarea problemelor apărute.


“Clienţii caselor de schimb primeau banii în mână abia după semnarea chitanţei pe care era înscris comisonul perceput de operatorul economic. Nu aveam, practic, cum să găsim soluţii, cât timp exista un document oficial şi semnat de client, în care era de acord cu banii pe care urma să îi primească”, a adăugat Cârstea Anica. Pentru a fi siguri că operatorii economici se vor alinia la noile reglementări impuse de ANPC, comisarii de la Protecţia Consumatorului vor efectua o serie de controale tematice în zilele următoare.


Panouri europene

Operatorii economici vor fi obligaţi să afişeze cursurile de schimb valutar în exteriorul casei de schimb, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpărare, pe un suport sau panou unic. Cursul de schimb va trebui să fie afişat într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite