Târgu-Mureş:ISU Mureş dotat cu autospeciale noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:ISU Mureş dotat cu autospeciale noi
Târgu-Mureş:ISU Mureş dotat cu autospeciale noi

Valoarea proiectului european este de 42,7 milioane de lei. Judeţele din Regiunea VII Centru, constituite într-o asociaţie sunt primele beneficiare din ţară ale proiectului.


Ieri la Grupul de pompieri „Horea” din Târgu Mureş a avut loc recepţia primelor patru autospeciale achiziţionate printr-un proiect al judeţelor din Regiunea VII Centru. Acestea, constituite într-o Asociaţie de dezvoltare intercomunitară au câştigat primul proiect naţional de achiziţionare de echipamente pentru intervenţii de urgenţă.


Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita, până pe 31 iulie, fiecare dintre cele şase judeţe va primi asemenea maşini, în Mureş ele devenind operaţionale din 1 septembrie. „Valoarea proiectului, al cărui titular este judeţul Mureş, e de 42,7 milioane de lei, din care 2 la sută  reprezintă contribuţia judeţelor. Până în decembrie se va mai livra câte o autospecială pe fiecare judeţ pentru lucrul cu apă şi spumă, un alt lot de şase maşini pentru descarcerări grele, precum şi trei autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic şi radiologic) pentru judeţele Braşov, Sibiu şi Mureş”, a declarat Lokodi Emoke.

Două centre de comandă, în Mureş şi Braşov


Nu în ultimul rând în Mureş şi Braşov se vor constitui, în luna decembrie 2009, şi centre de comandă pentru eventualitatea unor atacuri chimice sau a unor evenimente de tip catastrofic. „Astfel, dorim să dăm un semnal, un exemplu pozitiv celorlalte regiuni de dezvoltare, să strângă rândurile şi să depăşească diferendele de orice gen, findcă Uniunea Europeană este foarte atentă la aceste lucruri când aprobă finanţări”, a conchis preşedintele CJ Mureş.

24 localităţi vor beneficia de aceste maşini


Autospecialele vor fi distribuite la Alba Iulia, Aiud, Balj şi Câmpeni în judeţul Alba, la Braşov, Zărneşti, Făgăraşi, Predeal şi Victoria în judeţul Braşov, la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului în judeţul Covasna, la Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa în judeţul Harghita, la Sibiu, Mediaş şi Agnita în judeţul Sibiu şi în localităţile Târgu Mureş, Sighişoara, Târnăvani, Reghin şi Sărmaşu. „Au fost alese acele localităţi care au posibilitatea de a le adăposti, a le achita asigurările şi, bineînţeles, a le deservi cu personal calificat”, a precizat preşedintele CJ Mureş, Lokodi Edita, care a adăugat că vor fi instruite, în cele şase judeţe, 647 persoane care vor utiliza aceste echipamente.

Parc auto depăşit moral, în proporţie de 85%


În judeţul Mureş, pe lângă cele patru autospeciale nou sosite, ISU dispune de 64 de maşini, dintre care şase ambulanţe, două maşini de descarcerare şi nouă pentru stingerea incendiilor cu apă şi spumă, o autospecială pentru catastrofe chimice şi un spital mobil. „Din păcate, 85% din parcul de maşini ar trebui casat, ele fiind fabricate până în 1990. Maşinile care vor fi înlocuite de noile autospeciale urmează a fi trimise în judeţ, la grupuri de pompieri voluntari”, a declarat Ioan Chiorean, şeful grupului de pompieri Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite