Mureş: Farmaciile vă mai dau medicamente gratis doar astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De luni, nu mai sunt bani pentru reţetele compensate şi gratuite, degeaba veţi încerca la farmacii. Suma stabilită ca plafon s-a terminat de joi, însă la insistenţele CJAS sumele s-au suplimentat, insuficient însă.

În ultimele zile, farmaciile din Târgu Mureş erau aproape goale, fiindcă atât farmaciştii cât şi clienţii ştiau că nu mai sunt bani de compensate şi gratuite. În plus, potrivit unei angajate a unul lanţ de farmacii, medicii ştiau că pe 19 noiembrie nu mai sunt bani şi nu au eliberat reţetele. „Credeam că numai până ieri mai sunt bani, apoi aflu că azi (n. red. vineri 20 noiembrie) e ultima zi, după care suntem informaţi că s-au mai făcut rost de bani până duminică. Îi înebunim şi pe oameni, ei se răzbună pe noi, noi pe Casă şi judeţul pe CNAS. Până votează o se dea bani, după aia nu ştim...", a concluzionat vânzătoarea. „Da crezi că le pasă, că foştii şefi au pensii mari. Şi, până la urmă degeaba ne plângem, că tot nu se rezolvă", spunea o doamnă care apucase să îşi ia medicamentele de tensiune şi inimă.

"Dumnezeu cu mila"

Iustina Vas, şefa Colegiului Farmaciştilor mureşeni, a confirmat că banii vor ajunge, cel târziu până astăzi. „Joi, până la ora 11.00 aveam 2 milioane de lei, la care, cu intervenţii de la CJAS am mai primit altele şase. Din cât s-au cheltuit între timp la cele 198 de farmacii, ne-au mai rămas 4,43 milioane, care sper să ajungă până sâmbătă, când e zi scurtă. De luni încolo, Dumnezeu cu mila", a declarat Iustina Vas. La rândul său, Radu Crişan, preşedintele CJAS Mureş, a explicat că dacă bugetul anului trecut a fost de circa 83 de milioane de lei, anul acesta sunt undeva la aproape 99 milioane, dar legea s-a modificat. „Casa de Asigurări de Sănătate Mureş a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate majorarea creditelor de angajament cu termen de plată în anul 2010 pentru medicamentele gratuite şi compensate, întrucât sumele disponibile acoperă consumul de medicamente doar până vineri", a spşusa Crişan. Menţionăm că e vorba de 12.700.000 lei, necesară pentru acoperirea costului medicamentelor şi materialelor necesare până la finele acestui an.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite