Municipalitatea a pornit „războiul” împotriva clădirilor abandonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deoarece imobilele strică aspectul oraşului, Poliţia Locală a început să aplice amenzi şi plângeri penale. Primăria a instalat panouri de atenţionare în faţa clădirilor, cu mesajul „Această clădire NU aparţine oraşului. Proprietar este Romarta S.A. Bucureşti”.

Sătule de faptul că adevărate „mine de aur” ale oraşului zac fără să fie valorificate, autorităţile locale au început ofensiva pentru recuperarea clădirilor din Târgu-Mureş, faimoase până de curând, ajunse în paragină din cauza dezinteresului proprietarilor. Mai precis, este vorba de zece imobile, care pe vremea comuniştilor erau localuri de lux şi care au devenit acum adăpost ad-hoc pentru oamenii străzii, câini sau şobolani. Clădirile în cauză (între care amintim Cocoşul de Aur, fostul restaurant Carpaţi, fostul restaurant Platoul Corneşti şi fosta unitate Salcia de pe strada Primăverii, plus fostul complex comercial din Rovinari), aparţin societăţii Romarta Bucureşti care a renunţat să se ocupe de ele. Astfel, imobilele au fost lăsate de izbelişte şi strică aspectul estetic al oraşului, cel puţin asta afirmă reprezentanţii Primăriei.

Dorinţa municipalităţii de a pune mâna pe clădirile ajunse între timp ruine este mai veche. „I-am invitat la Primărie pe cei de la Romarta, le-am oferit o expertiză corectă pentru a putea cumpăra clădirea la un preţ corect. Le-am mai propus şi să ne ofere nouă clădirile pe o perioadă de 49 de ani, timp în care să ne ocupăm noi de ele, iar apoi să le oferim înapoi proprietarilor sau, mă rog, copiilor lor, în speranţa că ei vor avea mai mult bun simţ decât părinţii lor. Am propus chiar şi renaţionalizarea acestor clădiri, să fie modificată legea. Dacă în doi ani proprietarii nu se ocupă de clădiri, atunci să intre în proprietatea municipalităţii”, spune Dorin Florea, dar până în prezent nu s-a ajuns la vreun rezultat.

Panouri de atenţionare

Deoarece localnicii cunosc potenţialul enorm al clădirilor respective şi poate nu înţeleg exact de ce acestea nu sunt puse în valoare cum trebuie, pentru că „nu dă bine” la public, Primăria a instalat panouri de atenţionare în faţa lor, cu mesajul „Această clădire NU aparţine oraşului. Proprietar este Romarta S.A. Bucureşti”. Şi pentru a le atrage atenţia proprietarilor că intenţia municipalităţii de a pune mâna pe imobile este cât se poate de serioasă, Poliţia Locală le-a aplicat amenzi şi plângeri penale. „La una din clădirile aflate în paragină am aplicat o amendă de 100.000 de lei. Amenda este dublată de o plângere penală împotriva societăţii care efectuează lucrările la Platoul Corneşti. Societatea care deţine aceste clădiri este una din cele mai mari proprietare de imobile din ţară”, a declarat şeful Poliţiei Locale Târgu-Mureş, Valentin Bretfelean.

Fost palat, ajuns o ruină

Clădirea în care funcţiona faimosul restaurant „Cocoşul de aur” în perioada comunismului este, de fapt, un fost palat al începutului de secol XX, numit Palatul Burger, după numele proprietarului: Albert Burger (un fost om de afaceri mureşean). Spaţiul total interior al clădirii are o suprafaţă de 686 de metri pătraţi, împărţiţi pe două nivele, fiecare cu patru încăperi. 

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite