Târgu-Mureş: Molnar Ştefan educă viitoarele generaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanul este unul dintre cei mai apreciaţi profesori de către elevii săi, deoarece ştie ce aşteptări au aceştia.

Dascălii reprezintă o categorie profesională aparte, deoarece responsabilitatea de a şlefui viitorul tinerilor elevi este imposibil de dus la capăt fără pasiune şi dedicare 100%. Molnar Ştefan este un exemplu de urmat pentru profesorii din generaţia lui, una din ce în ce mai criticată.

Actualul profesor îşi imagina o cu totul altă carieră în urmă cu câţiva ani. „Foarte mult îmi doream să devin arheolog, de aici şi facultatea de istorie pe care am urmat-o, dar vroiam să sar peste partea cu săpatul de şanţuri şi praf şi prea multă muncă fizică. Însă nu se poate face nimic fără să porneşti de jos”, spune tânărul. După absolvirea facultăţii, în urmă cu doi ani, Ştefan a devenit profesor de limba engleză. „Se zice că meseria te alege pe tine. Am dat examenul de titularizare după ce am terminat facultatea, mai mult ca să văd dacă am stofă de profesor. Am reuşit şi de atunci îmi place din ce în ce mai mult. Sunt o fire sociabilă şi munca alături de oameni îmi face mare plăcere”, recunoaşte mureşeanul.

Prima lecţie, prima aventură
„Atunci am avut cele mai mari emoţii. Nu ştiam cum se „mănâncă” o lecţie, nu ştiam cum mă vor primi elevii. Ei erau mai emoţionaţi decât mine. A fost şi va rămâne cea mai grea lecţie. Am trecut peste inspecţii dificile, dar tot nu se ridică la nivelul primei lecţii”, îşi aminteşte dascălul. El reuşeşte să fie iubit de propriii elevi, chiar dacă este de multe ori sever. Îşi respectă munca, dar se implică în multe activităţi extracuriculare. „Orice activitate în afara orelor te leagă enorm de elevi. Ei te cunosc într-un cadru mai relaxat şi de aceea devin foarte sinceri. Muncind împreună în afara cursurilor, ne cunoaştem foarte bine”, spune Ştefan

Pasionat de propria muncă
Cea mai mare satisfacţie în activitatea profesorală este, după spusele mureşeanului, reacţia pozitivă a elevilor la lucrurile studiate în clasă, indiferent de vârsta acestora. Îşi iubeşte munca şi vrea să fie profesor mult timp de-acum încolo. „O foarte îndrăgită profesoară de la Universitate mi-a spus o dată: există 2 feluri de persoane care se fac profesori: cei care nu ştiu să facă altceva şi stau la clasă cu cartea în faţă  şi cei care adoră să facă asta indiferent de aspectul financiar. Mă încadrez în a doua categorie şi îmi doresc câţi mai mulţi ani la catedră. Cu elevi cât mai muncitori. De noi, profesorii, depinde viitorul tinerilor, iar acest lucru trebuie repetat de fiecare dată cand intrăm în clasă”, declară Ştefan Molnar.

Profil

Născut
30 decembrie 1984, în Reghin

Activitate
Profesor la Gimnaziul „Alexandru Ceuşianu”

Educaţie
Universitatea Petru Maior Târgu-Mureş

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place
„Sunt genul de persoană căreia îi place să vadă oameni zâmbind pe stradă, sau pur şi simplu fericiţi. Îmi plac oamenii politicoşi, consider că aceasta este o calitate esenţială într-o societate civilizată. Şi îmi mai plac mult broscuţele”, spune mureşeanul zâmbind.

Ce nu-i place
„Se apropie alegerile, astfel că e momentul potrivit să îmi exprim indignarea legată de lumea politică din ţara noastră. Nu suport politica şi mă deranjează să văd că oamenii politici sunt în continuare crezuţi de oamenii de rând”, declară Ştefan.

Întrebări şi răspunsuri
Care este profilul elevului perfect?
M.S.: Un elev perfect, din punctul meu de vedere, este acela care vine la şcoală cu zâmbetul pe buze, care ştie foarte bine ce vrea de la şcoală şi munceşte în fiecare zi pentru acel deziderat.

Cum ţi se par elevii de azi, comparativ cu vremurile în care tu erai elev?
M.S.: Generaţiile se schimbă foarte mult. Speram că afluenţa de informaţii pe care o au la dispoziţie să-i ajute cât mai mult, dar ei o înţeleg şi o folosesc greşit. Din păcate, elevul de azi nu vede importanţa şcolii în viaţa lui, iar această problemă porneşte din mediul familial.






Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite