Târgu Mureş: Miracolul mureşeanului cu inimă de fată
0Petru Năznean este primul pacient care a suferit un transplant de cord realizat în judeţul Mureş. În cei zece ani de la efectuarea primului transplant de cord, medicii mureşeni au efectuat 32 de astfel de intervenţii chirurgicale
Mureşeanul Petru Năznean s-a năcut a două oară în noapte a de 14 noiembrie 1999, când a primit o inimă nouă . Transplantul de cord efectuat de prof.univ.dr. Radu Deac împreună cu echipa sa de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant a fost primul de acest gen efectuat la Târgu-Mureş. Au urmat apoi alte 31 de astfel de operaţii, dintre care şase efectuate în acest an. Potrivit dr. Radu Deac în lume sunt peste 77.000 de transplanturi cardiace efectuate, cu o medie de supravieţuire de până la 22 de ani.
Un om norocos
Acum zece ani Petru Năznean avea 54 de ani, doi copii şi o viaţă întreagă înainte. Recunoaşte însă că şi-a cam neglijat sănătatea, iar când s-a dus la medic a aflat că inima sa era bolnavă, iar transplantul era singura şansă de salvare.
„Înainte de transplant cu şase luni de zile simţeam că nu mai am aer şi mă sufoc. Prima dată am crezut că e de la fumat, pentru că fumam şi mai şi beam un pic, ca toţi oamenii. M-am dus să-mi fac o radiografie la Cardiologie şi medicii mi-au zis că inima mi-e mărită de şase ori faţă de mărimea obişnuită. I-am întrebat pe medici dacă nu mi-o pot trata şi mi-au spus că singura şansă e transplanul la vârsta mea”, a spus mureşeanul. Petru Năznean a avut noroc că în acea perioadă legea privind transplantul fusese votată, iar personalul medical mureşean era pregătit.
Apelul salvator
Medicii mureşeni i-au spus că dacă se va găsi un donator viaţa îi va fi salvată. Primul cord s-a găsit pe 15 septembrie, dar inima nu-i era compatibilă mureşeanului. Aşteptarea a continuat, până când Petru Năznean şi-a pierdut speranţa. „Nu aveam speranţe că voi primi vreodată o altă inimă dar când eram în ultimele zile de viaţă am primit un telefon într-o noapte că s-a găsit un donator. Era o fată de 19 ani”, spune mureşeanul.
Când s-a trezit din operaţie Petru Năznean n-a realizat ce se întâmplase, dar cu timpul a conştientizat că a primit o nouă inimă. „Nu contează că e inimă de fată, nu e nici o deosebire. Acum mă simt bine, iau medicamente dar mi-e bine. Familia donatoarei nu o cunosc, dar vreau să le mulţumesc pentru tot ce au făcut pentru mine”, a spus mureşeanul.
Tehnici inovatoare
Potrivit prof.univ.dr. Radu Deac o tehnică inovativă în transplantul cardiac este scurtarea duratei de ischemie, adică a timpului în care inima rămâne fără sânge, de la 7-8 ore la sub 3 ore. Această tehnică se aplică la Târgu-Mureş din 2005, iar de atunci nu s-au mai pierdut corduri datorită distanţei de la donator la receptor.