Ministrul Educaţiei exclude înfiinţarea unei facultăţi maghiare în cadrul UMF Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a fost prezent ieri într-o vizită de lucru la Târgu-Mureş, unde a discutat cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie despre situaţia reală a învăţământul din cadrul instituţiei de învăţământ superior.

"Eu am să merg la Guvern cu propunerea de a lua o Hotărâre de Guvern prin care să anulăm HG cu înfiinţarea facultăţii, pentru că toată lumea a fost de acord că nu e cazul de facultate, noi ne dorim altceva. Ne dorim linii de predare şi eventual departamente. Am să încerc să mai vin peste câteva săptămâni la Târgu Mureş pentru a discuta cu Senatul (UMF). Este delicat, autonomia universitară trebuie s-o respectăm, m-am angajat să respect autonomia universitară şi vreau s-o respect", a spus Mang.

Ministrul a declarat că doreşte să găsească o soluţie care să mulţumească ambele tabere şi totodată să fie respectată Legea Educaţiei. În plus, critesiile impuse de ARACIS trebuiesc şi ele respectate.

"Linia de predare în limba maghiară este o chestiune cu care conducerea este de acord, dar aici este o problemă - orele de practică se fac în română, potrivit normelor ARACIS. Trebuie să vedem ce trebuie să modificăm în legislaţie, la ARACIS. Cred că este în interesul studentului să facă practica în limba română, dacă găsim varianta să fie bilingvă e şi mai bine. Poate un compromis cu linie în care să fie un departament cu practica în limba română ar fi cel mai bun. Astăzi nu am ajuns la un astfel de compromis", a declarat ministrul, care a subliniat că trebuie să discute toate aceste aspecte cu ARACIS, care este un for autonom.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite