Mii de mureşeni vor să devină cetăţeni maghiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de mureşeni vor cetăţenie maghiară
Mii de mureşeni vor cetăţenie maghiară

De la începutul acestui an, de când a fost înfiinţat, Centrul pentru Democraţie de la Târgu-Mureş a procesar circa 5000 de dosare de solicitare a cetăţeniei maghiare

Dezamăgiţi de traiul din România, tot mai mulţi mureşeni îşi depun actele pentru obţinerea cetăţeniei maghiare. Potrivit datelor Centrului pentru Democraţie al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), în acest an au fost procesate 4.924 de dosare, prin care 7.746 de mureşeni solicitau cetăţenia maghiară.

De ce vor mureşenii cetăşenia maghiară?

Printre cei care şi-au depus acum dosarul pentru obţinerea cetăţeniei maghiare se numără şi mureşanca Szakacs Imola, în vârstă de 41 de ani. Femeia nu are în prezent un loc de muncă, dar speră că o dată ce va obţine cetăţenia maghiară să îşi găsească mai uşor de lucru în străinătate. „Am depus actele pentru mine, pentru soţul meu şi pentru băiatul meu de 14 ani. Aici în România am ajuns şomeră, deci soluţia ar fi să încercăm altundeva”, spune femeia.

Szakacs Imola mai are încă un motiv pentru care ar vrea să plece. „Părinţii mei au primit deja cetăţenia maghiară. Tata s-a îmbolnăvit de coloană şi medicii români i-au spus că doar în Franţa sau Ungaria s-ar putea trata. Am plecat cu el în Ungaria, unde a fost operat şi se simt bine. A primit acelaşi tratament ca şi ceilalţi maghiari, deci cetăţenia maghiară pe care a primit-o a fost un avantaj pentru el. Acum o vom primi şi noi ca să putem merge mai uşor cu el la control”, spune femeia.

Torok Emese este o pensionară în vârstă de 52 de ani din comuna Cristeşti. Femeia a venit să depună actele pentru obţinerea cetăţeniei atât pentru ea şi soţul ei cât şi pentru familia fiicei sale. „Eu şi soţul nu vrem să plecăm nicăieri, dar nu se ştie niciodată ce ne aduce ziua de mâine şi e bine să avem şi cetăţenia maghiară. Pentru fiica mea şi pentru familia ei ar fi un avantaj Ei sunt tineri, poate pe viitor vor vrea să muncească în străinătate şi de ce să nu profite de acest lucru? Plus că au şi un copil, poate pe viitor va merge la o facultate în Ungaria”, spune femeia.


Procedură facilă

Angajaţii Centrului pentru Democraţie din Târgu-Mureş procesează săptămânal câte 150 de dosare. „Procedura de depunere a dosarului pentru solicitarea cetăţeniei maghiare este foarte simplă şi durează maxim două zile. Urmează apoi programarea la Consulatele maghiare sau la Ambasadă, iar apoi procesarea dosarului, care se face la Budapesta şi care durează maxim opt luni”, a precizat Kali Istvan, directorul Centrului pentru Democraţie din Târgu-Mureş. 

La dosar mureşenii trebuie să ataşeze documente care să dovedească că au un strămoş maghiar, care a locuit în Transilvania de Nord în perioada 1940-1945, sau care să ateste că au un strămoş care a locuit în Transilvania înainte de 1921. Pe lângă aceste documente solicitantul trebuie să depună un CV şi o poză.

Toate aceste documente sunt traduse în limba maghiară de către noi, iar la dosar anexăm o cerere de acordare a cetăţeniei, pe care o completăm tot noi”, a explicat Kali Istvan. Potrivit acestuia, toţi solicitanţii cetăţeniei trebuie să ştie limba maghiară la nivel conversaţional.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite