Mersul cu bicicleta intră în normalitate la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primăvară vom circula civilizat cu bicicletele pe 40 de kilometri de pistă special amenajată. Alte patru primării din judeţ aşteaptă să primească finanţarea pentru efectuarea unor piste pentru biciclişti.

După ce ani întregi au aşteptat în zadar să circule cu bicicleta prin oraş, fără să încurce traficul auto, fără să fie înjuraţi şi fără să rişte să fie accidentaţi grav, bicicliştii mureşeni vor avea parte de mult-doritele piste speciale pentru biciclete în oraş.

După ce Consiliul Local a aprobat Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai proiectului de amenajare a pistelor pentru biciclete în Târgu-Mureş, Municipalitatea aşteaptă ca Ministerul Mediului să dea undă verde pentru începerea lucrărilor aferente. Proiectul cu finanţare nerambursabilă contractată prin Programul de realizare a pistelor pentru biciclişti este finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, fiind în valoare totală de 2.478.863 de lei cu TVA inclus. Contribuţia administraţiei locale la cheltuielile eligibile este de 520.561 de lei (adică 21% din valoarea totală), iar pista va avea o lungime totală de aproape 40 de kilometri (mai precis, 39.045 de metri).

Aşteptăm să primim finanţarea pentru a ne putea apuca de lucru. Ştiu că este un deziderat mai vechi al locuitorilor oraşului să circule civilizat cu bicicletele. Prin amenajarea acestor trasee, va fi realizată o îmbunătăţire a calităţii mediului prin înlesnirea transportului mai puţin poluant, în condiţii de siguranţă”, a declarat primarul Dorin Florea.

Două trasee în cruce

Bicicliştii mureşeni vor putea circula civilizat pe noile piste începând cu primăvara anului viitor, când acestea vor fi amenajate. Proiectul se referă la două trasee, unul dinspre Combinatul Azomureş către cartierul 7 Noiembrie şi altul din strada Livezeni (cartierul Tudor Vladimirescu), spre Complexul Weekend, unde, dealtfel, va exista un punct de întâlnire al pistei care porneşte de la Combinat.

În prezent, traficul mureşean este destinat exclusiv autoturismelor şi este extrem de greu pentru noi, biciciliştii, să circulăm normal pe străzile din oraş. Eu sunt biciclist şi ştiu cât de greu este să mă deplasez pe străzile din oraş. Amenajarea acestor piste reprezintă un pas spre normalitate. Noi am început demersuri pentru spaţii speciale de circulaţie pentru biciclete încă de la sfârşitul anilor  '90,  dar e mai bine mai târiu decât niciodată”, ne-a declarat Hajdu Zoltan, de la asociaţia Focus Eco Center, care a oferit consultanţă reprezentanţilor Municipalităţii în momentul realizării proiectului de finanţare.

Foarte probabil, traseul inclus pe teritoriul cartierului Tudor Vladimirescu va fi situat pe malul pârâului Pokloş, iar pentru o mai bună gestiune a traficului pe două roţi, vor fi instalate 229 de indicatoare pentru biciclete, 93 de indicatoare de avertizare, 38 de semafoare şi 15 sisteme de depozitare. În plus, Vor exista 138 de treceri pentru biciclete.

Piste şi în restul judeţului


Alte patru primării din judeţ aşteaptă să primească finanţarea pentru amenajarea unor piste pentru biciclişti. Este vorba de reprezentanţii administraţiei locale din Sighişoara, Reghin, Band şi Crăciuneşti. Potrivit ordinului Ministrului Mediului, care a iniţiat investiţiile în traseele pentru biciclete la sfârşitul lui iulie, 90% din suma solicitată de autorităţi este nerambursabilă, restul de 10% va fi finanţare din partea autorităţii care a depus proiectul. Bugetul programului se ridică la suma de 50 de milioane de lei.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite