Târgu-Mureş: Medicii mureşeni, nemulţumiţi de programul de muncă de opt ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 septembrie, salariile medicilor vor scădea şi vor trebui să se decidă dacă rămân în sistemul public sau în cel privat. Normele de aplicare nu există, iar legea, care încalcă Codul Muncii, nu este corelată cu regulile existente.

Medicii specialişti mureşeni cu cabinete medicale sunt deranjaţi de noul program de muncă european de opt ore pe care Ministerul Sănătăţii vrea să-l introducă de la 1 septembrie. Este vorba de 643 medici din spitalele publice din judeţ, ale căror venituri, apreciază Radu Crişan, şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, vor fi diminuate cu până la 10 la sută.

“Până acum au fost plătiţi şase ore pe zi, plus o oră de gardă obligatorie, practic între 8.00 şi 14.00. De la 1 septembrie, cu un program de la ora 8.00 la 17.00 cu acelaşi salariu, garda va fi plătită de la ora 17.00 încolo, respectiv cu trei ore mai puţin. Apoi, în contractul-cadru al CJAS figurează că în ambulatoriu se asigură minimum 35 de ore pe săptămână, iar dacă medicii stau în spitalele publice între 8.00 şi 17.00, cum mai pot asigura încă şapte ore de ambulatoriu?”, se întreabă Radu Crişan, care spune că viitoarea lege trebuie corelată cu actele legislative în vigoare, şi încalcă şi Codul Muncii.

Acesta prevede că săptămânal se pot lucra maxim 40 de ore, iar medicul trebuie să mai lucreze cele şapte ore menţionate adică 35 săptămânal, ceea ce dă un total de 75 de ore.

Medicii pot da în judecată Casa

Pe de altă parte, dr. Vasile Bud, preşedintele Colegiului Medicilor Mureş, apreciază necesitatea legii, însă ea trebuia introdusă în etape. “E necesară o dezbatere la nivel medical, fiindcă medicii nu au fost consultaţi. Ei pot da în judecată CAS, fiindcă li se va impune ca să stea în spital exact pe perioada orară în care trebuie să fie, prin contact, la cabinetul privat. Pe de altă parte, medicii vor fi nevoiţi să rămână la stat ori la privat, neputând să lucreze în ambele sisteme”, a spus Vasile Bud.

La rândul său, Silviu Morariu, medic dermatolog, apreciază că această lege e elaborată în pripă. „Parcă e făcută de nemedici, nu e corelată cu grila de salarizare şi nu are nici norme de aplicare”, constată dr. Silviu Morariu. Menţionăm că Ministerul Sănătăţii a publicat, în februarie, trei propuneri de organizare a programului medicilor. Varianta preferată de ministrul Ion Bazac este cea cu un program de lucru de la ora 8.00 la 17.00, pauză de masă şi gardă în intervalul 17.00-8.00, medicii stând 8 ore la cabinete, în loc de 7.
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite