Mamă şi fiu, campioni la Kyokushin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Moga şi mama sa Alina sunt pasionaţi de karate de câţiva ani. Cel care a practicat primul acest sport a fost Alin,  iar pe parcurs, pasiunea sa a devenit molipsitoare şi pentru mama lui. Acum cei doi sunt campioni naţionali la acest sport.

Alin Moga şi mama sa Alina se pot mândri cu o performanţă de invidiat- sunt amândoi campioni naţionali la karate Kyokushin. Primul care a început să practice acest sport a fost Alin, care, acum cinci ani şi-a rugat mama să-l ducă la sala de antrenamente.  „Eram în clasa I şi aveam un prieten mai mare decât mine, care mergea la antrenamente, iar într-o zi mi-a zis să vin şi eu cu el. M-am dus şi mi-a plăcut de prima dată. I-am zis mamei că vreau şi eu să practic, iar ea m-a lăsat”, spune Alin. 

Tânărul a început să se antreneze din ce în ce mai intens, iar mama sa i-a fost mereu alături.  „Făceam antremanete după amiaza, după ce veneam de la şcoală. Nu mi s-a părut un program încărcat pentru că îmi plăcea mult. Chiar dacă eram doar în clasa I, eu cred că niciodată nu eşti prea mic să faci sport, pentru că te ajută fizic şi psihic”, spune Alin. 

Pasiunea pentru sport, din copilărie

Alina Moga a iubit şi ea sportul de mică, chiar dacă la început a cochetat cu handbalul. „Am jucat handbal din clasa  IV-a şi până la 20 de ani. Mi-a plăcut foarte mult, eram pasionată pentru acest sport. Am şi participat la competiţiile dintre şcoli la acea vreme”, spune Alina.

Mureşanca a renunţat însă la handbal pentru a-şi urma o altă pasiune- cea pentru catedră. „Dragostea pentru profesia de învăţătoare am moştenit-o de la mama, care era şi ea cadru didactic. Motivul pentru care am renunţat la hadbal a fost tocmai pentru a mă dedica acestei profesii”, spune Alina. Chiar şi aşa, ea n-a renunţat la mişcare. „După ce m-am lăsat de handabal, făceam tae bo, aerobic, dar niciodată nu am practicat un sport mai intens”, spune Alina. 

Se antrenează împreună

Lucrurile s-au schimbat însă când mureşeanca a intrat în sala de antrenamente alături de fiul său. „Acum trei ani am intrat şi eu în sală de antrenament tocmai din dorinţa de a face în continuare mişcare. Am început şi eu să fac încălzirea alături de ceilalţi sportivi, iar încet încet am prins  şi eu tehnica şi a început să-mi placă din ce în ce mai mult”, mărturiseşte Alina.

Atât ea cât şi fiul său se antrenează zilnic, iar în fiecare zi de marţi şi joi sunt chiar împreună în sală. Au dat amândoi examenul de centură, iar Alin se poate lăuda că are un grad mai mare decât mama sa. „Eu am centura galbenă, iar mama centură albastră. Pentru a obţine aceste grade e nevoie de însuşirea unor tehnici de luptă, care se aplică în cadrul unui examen în faţa unei comisii”, explică Alin. 

Acum amândoi se pregătesc pentru un grad superior. „În toamnă vreau să dau examen pentru centura galbenă, iar Alin pentru cea verde. Centura galbenă presupune şi zece reprize de luptă a câte un minut şi jumătate”, spune Alina. Cei doi se consultă însă în toate tehnicile de luptă pe care le aplică. „Învăţăm tehnicile împreună, ne consultăm mereu, iar pentru o mai bună pregătire facem exerciţii şi acasă, mai ales acum în timpul vacanţei”, spune Alina. 

Emoţia competiţiilor

Efortul depus de cei doi şi-a arătat din plin roadele. După câteva luni de anterenamente, Alin a participat la primul său concurs naţional de karate,  unde a reuşit să obţină medalia de bronz. „Am avut mari emoţii, era primul concurs la care participam. M-am bucurat că părinţii mei au fost alături de mine şi m-au susţinut. Cu timpul m-am obişnuit cu toate competiţiile şi chiar îmi place să particip”, mărturiseşte sportivul.

Mama sa l-a privit la început de pe margină, dar cu timpul a devenit ea însăşi un concurent. „La început aveam emoţii foarte mari pentru el, nici nu mă puteam uita când ştiam că luptă el. De când am început şi eu să practic însă, îmi asist băiatul la toate luptele, îi stau în spate ca şi instructor în cadrul concursului de kumite şi îi spun ce lovituri să aplice. Şi el asistă la luptele mele şi mă susţine. Ţin minte că la o competiţie aveam o adversară foarte masculină, iar Alin a început să plângă, crezând că mă lupt cu un bărbat”, spune zâmbind Alina. 

Acum cei doi se pregătesc intens pentru concursurile următoare. „Ne pregătim pentru cantomamentele de vară, ce vor fi la Cluj. Acolo vor participa karatişti din toată ţara şi vor fi antrenori care ne vor explica diverse tehnici de luptă. Va urma apoi Cupa Oyama de la Cluj, care va fi la nivel naţional şi Cupa României de la Oradea din iarnă”, spune Alin.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite