Maghiarii din Târgu-Mureş şi-au sărbătorit ziua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată de depuneri de coroane şi defilări în zona centrală a oraşului. Ungurii din Târgu-Mureş au sărbătorit azi 163 de ani de la declanşarea revoluţiei maghiare de la Budapesta, împotriva dominaţiei habsburgice.

 Festivităţile dedicate zilei de 15 martie au, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, au debutat cu o ceremonie de depunere de coroane în Piaţa Bernady Gyorgy, din centrul Târgu-Mureşului. Timp de aproximativ o oră, elevii Liceului Teoretic Bolyai Farkas au recitat poezii şi au cântat melodii cu referire la evenimentele din 15 martie 1848. „Aceasta este o zi de o deosebită importanţă pentru noi,ungurii. E un moment în care toţi ungurii sunt uniţi de idealul de libertate, egalitate şi dreptate. De fapt, aceasta este cea mai mare dorinţă a noastră, să trăim liberi, cu aceleaşi drepturi ca şi restul lumii”, a declarat dr. Benedek Istvan, preşedintele filialei târgumureşene a UDMR.

Aproximativ 200 de mureşeni de etnie maghiară au asistat la festivităţile din Piaţa Bernady, unii dintre ei afişând însemne în culorile drapelului unguresc. „Este ziua noastră, a tuturor maghiarilor şi suntem fericiţi că putem să sărbătorim în stradă. Noi trăim în pace cu toţi ceilalţi, suntem aici pentru că ne amintim de trecut, nu pentru că a ne război”, ne-a spus Eva Marton, 67 de ani, prezentă şi ea la festivităţi.

Marş cu făclii în centru

Organizaţia Tineretul Maghiar Ardelean va organiza un marş cu făclii aprinse, începând cu ora 16.00. În cadrul manifestaţiei publice, aproximativ 500 de persoane sunt aşteptate să pornească de la statuia poetului Petofi Sandor, urmând să străbată oraşul până la Monumentul Secuilor Martiri, cu steaguri şi făclii în mâini.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite