Târgu-Mureş: Potret/Romeo Lupaşcu, mureşeanul pasionat de tenis de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Lupaşcu iubeşte tenisul de masă
Romeo Lupaşcu iubeşte tenisul de masă

Profesorul Romeo Lupaşcu de la Clubul Sportiv Şcolar Târgu-Mureş iniţiază copiii în tainele tenisului de masă. Până în prezent a antrenat zeci de Campioni Naţionali la acest sport.

Romeo Lupaşcu a iubit sportul din copilărie, chiar dacă tatăl său punea mai mult accent pe învăţătură decât pe mişcare. „Tata era un adversar al sportului, dar după ce el a plecat în Franţa am putut practica orice sport mă atragea. Aveam 15 ani, eram în liceu şi am început să joc voley în echipa şcolii. În paralel am jucat şi tenis de masă şi badminton”, a spus antrenorul.

Observând metoda de lucru a profesorului său de sport din liceu, Romeo Lupaşcu s-a simţit la rândul său atras de această meserie. „Îmi plăcea stilul său de viaţă şi faptul că nu trebuia să se scoale devreme. Am decis deci să dau admitere la Institutul Pedagogic din Târgu-Mures, la secţia educaţie fizică”, mărturiseşte antrenorul.

Romeo Lupaşcu a continuat să joace voley în tot acest timp, dar a început să practice şi tenis de masă. Treptat atracţia faţă de acest sport s-a dovedit a fi mai mare. După terminarea studiilor mureşeanul a primit repartiţie ca profesor de educaţie fizică în comuna suceveană Putna.

Viaţa la ţară

În comuna Putna Romeo Lupaşcu a reuşit să reaprindă pasiunea pentru sport din sufletele localnicilor. „A fost o perioadă de 11 ani în care am organizat cu copiii de la Şcoala Generală din Putna competiţii la fotbal, handbal, schi şi tenis de masă. În 1986 un copil antrenat de mine la tenis de masă a ajuns Campion naţional la Medgidia. La tenis de masă făceam antrenamente zilnice cu 70 de copii. În Putna toata lumea îşi dorea să se întâmple ceva şi în zona sportului, pentru că atât copiii  cât şi adulţii care terminaseră şcoala, dar locuiau acolo, iubeau mişcarea”, povesteşte antrenorul. Romeo Lupaşcu şi-a lăsat amprenta în comuna respectivă prin faptul că a reuşit să deschidă în anii ’80 prima sală de forţă, judo şi box din zonă.

La Clubul Sportiv Şcolar

Pe vremea când lucra ca şi profesor în Putna, Romeo Lupaşcu a simţit nevoia să devină oficial şi antrenor. După ce şi-a obţinut diploma a aflat despre postul vacant de antrenor de la Clubul Sportiv Şcolar din oraşul său natal şi astfel s-a reîntors acasă.

Aici puteam face performanţă.  În cei 21 de ani de activitate am antrenat în jur de 300 de copii, dintre care unii au ajuns jucători mai valoroşi, alţii mai puţin.  Fiecare din ei a avut însă numai de câştigat din practicarea acestui sport, care-i ajută atât fizic cât şi psihic. De-a lungul carierei am antrenat zeci de sportivi care au câştigat medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale, la simplu sau pe echipe”, mărturiseşte antrenorul.

Întrebări şi răspunsuri:

Este tenisul de masă un sport greu?
Tenisul de masă necesită un mare volum de antrenament. Trebuie să te antrenezi zilnic, fiindcă e un sport de precizie. Trebuie să-şi dezvolţi viteza de reacţie, fiindcă e un sport de viteză şi trebuie să participi la cât mai multe turnee interne şi externe, pentru că e un sport de competiţie.

Câţi tineri antrenaţi momentan?
În prezent secţia de tenis de masă a Clubului Sportiv Şcolar numără în jur de 60 de sportivi. Tenisul de masă se începe de regulă în jurul vârstei de 7 ani şi continuă până la terminarea liceului, după care cei care au valoarea necesară şi doresc, pot  continua la alte cluburi din ţară sau străinătate. 
Ce-i place:
Îmi place muzica, documentarele ştiinţifice, cărţile. Îmi place să construiesc tot felul de aparete prin casă.  Simt nevoia să am mereu activitate. Apreciez oamenii ce sunt pasionţi de ceva, care au un hobby sau care crează ceva. Admir sinceritatea şi punctualitatea oamenilor. Îmi place să câştig încrederea celor din jur prin muncă. Îmi place să conduc maşina.
Ce nu-i place:
Nu-mi place să beau alcool.  Nu-mi place cum îşi parchează târgumureşenii maşinile. Nu suport ipocrizia, mai ales cea afişată zilnic la televizor. Nu-mi place să-mi pierd timpul fără folos. Nu-mi plac manelele, nu-mi plac colindele în exces. Nu-mi agreez cerşetorii.
Profil:
Data naşterii: 14 iulie 1953 la Bucureşti
Studii: Institutul Pedagogic Târgu- Mures, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, profil Educaţie Fizică şi Sport
Profesie: profesor gradul I
Stare civilă: divorţat



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite