Târgu-Mureş: Locuinţe sociale, confort I, cu parcări şi preţuri “documentate” prin presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Locuinţe sociale, confort I, cu parcări şi preţuri “documentate” prin presă
Târgu-Mureş: Locuinţe sociale, confort I, cu parcări şi preţuri “documentate” prin presă

Primăria va cumpăra apartamente doar în blocuri construite după anul 2000 şi gata până pe 31 decembrie 2009. Mâine consilierii locali decid condiţiile ce ar putea salva dezvoltatorii imobiliari locali.

Consiliul Local va analiza mâine aprobarea caietului de sarcini şi instrucţiunilor pentru ofertanţi întocmite în vederea organizării licitaţiei publice pentru achiziţionarea unui număr de 200 de apartamente. Scopul declarat este asigurarea de locuinţe sociale, pentru tineret sau alte persoane cu probleme locative, însă achiziţia ar reprezenta un balon de oxigen pentru dezvoltatorii care nu mai vând apartamentele realizate, din cauza crizei.

Studiu media, preţ mare


Deşi CL hotărâse în iunie ca Direcţia activităţi social-culturale şi patrimoniale, împreună cu Locativ SA, să efectueze studii comparative “privind evoluţia preţurilor pe piaţă şi preţul locuinţelor noi” (adică valori de achiziţie – din perspectiva clientului, n.r.), documentul ce va fi prezentat mâine este intitulat “Studiul privind costurile de edificare pentru locuinţe noi” (adică valori de  “producţie” – din perspectivă de investitor, n.r.).

În plus, ca sursă de documentare specializată este amintit doar un studiu de oportunitate din mai 2008, deci vechi de mai bine de un an,  făcut de o oarecare Evex Consult, ce exprimă valori între 957 şi 1.686 euro / mp (cu TVA). În rest, ca surse de documentare pentru “studiul” realizat de Locativ, sunt amintite pagini de internet (expert imobiliar, wallstreet.ro, n.r.) şi articole din presă (cotidian general de informare, nici măcar publicaţie specializată – Gândul, n.r.), concluzia fiind că apartamentele în blocuri vechi nu sunt o opţiune viabilă şi că “preţul mediu pe metru pătrat (exclusiv TVA) al apartamentelor noi este de 924 euro/mp”.

“Este un preţ de pornire, care va merge în jos, un preţ care nu poate fi depăşit. Era o idee ca pentru recuperarea TVA achiziţiile să se facă prin Locativ”, a explicat directoul Mircea Fărcăşan. Procedurile de licitaţie şi semnarea contractelor de vânzare-cumpărare se vor desfăşura tot prin intermediul SC Locativ SA, urmând ca Adunarea Generală a Acţionarilor Locativ (tot CL, n.r.) să adopte o decizie în acest sens.

Ce se cumpără?

Caietul de sarcini  prevede achiziţia a maxim 200 de locuinţe tip aparament cu 1, 2, şi cu 3 camere, confort I. Dintre acestea 180 vor fi cu o cameră, cu suprafeţe utile cuprinse între 35 - 45 mp. respectiv cu două camere, cu suprafeţe utile între 50 – 60 mp. Plata apartamentelor se va face eşalonat, pe un termen minim de 20 de ani, cu o perioadă de graţie de cel puţin 2 ani de la data semnării contractului de achiziţie. Criteriul de atribuire al contractului este cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnico – economic. Calendarul licitaţiei urmează să fie stabilit.

Condiţii minime

Apartamentele ce urmează a fi ofertate trebuie să se afle în blocuri construite după anul 2000, iar imobilele să aibă prevăzute locuri de parcare pentru cel puţin 50% din numărul apartamentelor. Blocurle trebuie să fe situate pe raza oraşului şi să se învecineze cu facilităţi educaţionale (grădiniţe, şcoli, licee), recreative (parcuri, zone special amenajate pentru copii), accesibilitate faţă de mijloacele de transport în comun.

De asemenea printre condiţii mai figurează ascensoare pentru accesul la apartamente în imobile cu regim de înălţime mai mare decât P+4, grupa confort I, decomandat,  cu bucătărie, debara/cămară şi una sau două băi. Camerele trebuie să aibă intrare separată în fiecare încăpere, parchet laminat, iar în  baie şi bucătărie trebuie să fie gresie şi faianţă. Apartamentele trebuie să existe la data contractării acestora sau să existe pe viitor, situaţie în care termenul final de predare este 30.12.2009.


Opţiuni de achiziţie

Firma imobiliară Deceneus are în portofoliu blocuri în cartierele 7 Noiembrie, Dâmbu sau Tudor pe strada Livezeni, cu suprafeţe între 41 şi 102 mp, semifinisate sau finisate. Tot pe Livezeni este în construcţie ansamblul Acta Residence al societăţii Romur, proiectat cu  patru imobile cu demisol, parter şi şapte etaje, şi apartamente cu una până la cinci camere, cu suprafeţe între 45 şi 167 mp. Data oficială comunicată însă pentru finalizarea completă a Acta Residence este octombrie 2010.

Benţa Towers este proiectul rezidenţial integrat care pare să se potrivească cel mai bine condiţiilor amintite. Proiectat cu patru corpuri de clădiri, din care au fost ridicate până acum două, ansamblul prevede 172 de apartamente ce se încadrează suprafeţelor din caietul de sarcini: 72 cu o cameră şi suprafeţe construite între 41 şi 51 mp şi 100 cu 2 camere, cu suprafeţe între 66 şi 79 mp.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite